Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να εστιάσει στην ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού για την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.
Σε ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση της Βουλής για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η χώρα μας πρέπει να εστιάσει και «στην κατάργηση των εγγυήσεων από τρίτες χώρες, δύο εκ των οποίων δεν είναι μέλη της ΕΕ».
Επίσης, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, πρέπει να εστιάσουμε και στην «αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των Βρετανικών Βάσεων, κατά το πρότυπο της ενοποίησης των δύο Γερμανιών» σημειώνοντας ότι «είναι αδιανόητο σε εδάφη της ΕΕ να βρίσκονται στρατεύματα χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ».
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για επικέντρωση «στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο και στην κατοχύρωση του δικαιώματος σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να απολαμβάνουν τις 4 βασικές ελευθερίες, διακίνησης, εγκατάστασης, περιουσίας και εργασίας».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι για την Κύπρο «προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, λόγω της τουρκικής κατοχής και της αδυναμίας προστασίας των εξωτερικών συνόρων» και σημείωσε ότι για την αντιμετώπισή του «απαιτούνται άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα με τη συνδρομή και της ΕΕ».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα πρέπει να επιτευχθεί «αποτελεσματικότερη συνδρομή για επαναπατρισμό παράνομων οικονομικών μεταναστών, ομοιόμορφη διασπορά των νόμιμων δικαιούχων πολιτικού ασύλου σε όλες τις χώρες της ΕΕ και αποχαρακτηρισμός περιοχών της Συρίας ως εμπόλεμων».
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει και «διερεύνηση της δυνατότητας να ανατεθεί στην UNIFIL η αρμοδιότητα ανακοπής σκαφών που αποπλέουν από τον Λίβανο και τη Συρία με κατεύθυνση την Κύπρο».
Ο κ. Σιζόπουλος στην ομιλία του επεσήμανε πως «είναι προφανές ότι το μεταναστευτικό θα πρέπει να αντιμετωπισθεί αξιόπιστα και αποτελεσματικά για να τερματιστεί η εργαλειοποίησή του από την ακροδεξιά για ψηφοθηρικούς λόγους, μια ακροδεξιά που δεν ασπάζεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και λειτουργεί αντιευρωπαϊκά και υπονομευτικά».
Σημείωσε, τέλος, ότι «χωρίς να υπερτιμούμε τις δυνατότητες μας ως κράτος μέλος, αλλά και χωρίς να τις υποτιμούμε οφείλουμε να διεκδικήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας στήριξη και αλληλεγγύη στη βάση των αρχών της ΕΕ αλλά και του διεθνούς δικαίου».