Κορύφωση του πληθωρισμού αυτόν τον μήνα προβλέπει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αναθεωρώντας παράλληλα ανοδικά την εκτίμηση για το τέλος του έτους.
Ειδικότερα, ο κεντρικός τραπεζίτης Φατίχ Καραχάν ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών πληθωρισμού θα ανέλθει σε περίπου 75% τον Μάιο από 69,8% τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα μειωθεί στο 38% μέχρι το τέλος του 2024. Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 36%.
Ο Καραχάν επανέλαβε τη δέσμευση της τράπεζας να διατηρήσει αυστηρή τη νομισματική πολιτική μέχρι να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών, εμμένοντας στις δεσμεύσεις του για μια σαρωτική οικονομική αναμόρφωση.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια από 8,5% τον περασμένο Ιούνιο σε 50% τον Μάρτιο του 2024.
«Η αποφασιστική μας στάση στη νομισματική πολιτική θα επηρεάσει τη βασική τάση του μηνιαίου πληθωρισμού μέσω της εξισορρόπησης της εγχώριας ζήτησης, της πραγματικής ανατίμησης της τουρκικής λίρας και της βελτίωσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Έτσι, θα εισέλθουμε σε μια περίοδο αποπληθωρισμού κατά την οποία ο πληθωρισμός θα υποχωρεί σταθερά για το υπόλοιπο του έτους», υπογράμμισε.
Ανάκτηση εμπιστοσύνης
Οι επενδυτές εξετάζουν με προσοχή τις προσπάθειες της Τουρκίας να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ώστε να μπορέσουν να διαβλέψουν πότε θα επιστρέψει η χώρα, τα ομολόγα της οποίας αποτελούσαν κάποτε ως μαγνήτης για τους ξένους αγοραστές. Οι εισροές κεφαλαίων στα τουρκικά ομόλογα είναι υποτονικές τους τελευταίους μήνες παρά τις υψηλές αποδόσεις που προσφέρονται στην αγορά ομολόγων.
Ωστόσο, τράπεζες της Wall Street, όπως η Citigroup Inc. και η JPMorgan Chase & Co. συνιστούν τώρα την αγορά της λίρας. Η HSBC Holdings Plc έχει αποκαλέσει την Τουρκία «μία από τις αγαπημένες μας αγορές».
«Ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Απρίλιο» εξηγεί ο οικονομολόγος του Bloomberg Economics Selva Bahar Baziki «αιφνιδίασε προς τα κάτω, αλλά η υποκείμενη δυναμική εξακολουθεί να δικαιολογεί μια πιο περιοριστική στάση από την κεντρική τράπεζα. Βλέπουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επιτύχουν την απαραίτητη σύσφιγξη μέσω εναλλακτικών εργαλείων και όχι μέσω αύξησης των επιτοκίων”.
Ένα σταθερότερο νόμισμα θα μπορούσε να προσφέρει μια πιθανή ανάσα από τον πληθωρισμό, συμβάλλοντας στη συγκράτηση του κόστους των εισαγόμενων αγαθών. Έχοντας υποτιμηθεί σχεδόν κατά 4% έναντι του δολαρίου τον Μάρτιο, η λίρα παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητη τον περασμένο μήνα. Έχει υποχωρήσει σχεδόν 9% σε ετήσια βάση και διαπραγματεύεται γύρω στο 32,4 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 80% της αξίας της από τις αρχές του 2021, μια επίδοση που πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές αποδίδουν στη χαλαρή στάση της κεντρικής τράπεζας.
Πηγή: OT