Καβγάς ξέσπασε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη μετά την άρνηση της κεντροδεξιάς ομάδας στην οποία ανήκει Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υπογράψει επιστολή με την οποία καταδικάζεται η ακροδεξιά και μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων εναντίον πολιτικών στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σουηδία και την Ιρλανδία.
Η ανοιχτή επιστολή καλεί την φον ντερ Λάιεν να «απορρίψει κάθε εξομάλυνση, συνεργασία ή συμμαχία με την ακροδεξιά και τα ριζοσπαστικά κόμματα» και καταγγέλλει τη σωματική επίθεση εναντίον του Γερμανού κεντροαριστερού πολιτικού Matthias Ecke.
Η επιστολή έχει υπογραφεί από πέντε από τα κυριότερα πολιτικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, της Ανανέωσης που εκπροσωπεί τους Φιλελεύθερους, των Πρασίνων και της Αριστεράς.
Αλλά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο, που εκπροσωπεί τα συντηρητικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, αρνήθηκε.
Οι εντάσεις σχετικά με το ποιες συμμαχίες ή μεγάλους συνασπισμούς είναι διατεθειμένα να σχηματίσουν τα κυρίαρχα κόμματα μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου αυξάνονται από τη συζήτηση των ηγετών τον Απρίλιο.
Εκεί, η Φον ντερ Λάιεν, η οποία διεκδικεί μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν επιφυλακτική ως προς το κλείσιμο συμμαχιών με τη δεξιά ομάδα ECR, η οποία περιλαμβάνει το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζώρτζια Μελόνι, καθώς και ακροδεξιά κόμματα όπως η Reconquête του Ερίκ Ζεμούρ στη Γαλλία, το Vox της Ισπανίας και οι Σουηδοί Δημοκράτες.
Αν και επιτέθηκε κατά της ακροδεξιάς ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία», η οποία ενώνει τον Εθνικό Συναγερμό της Γαλλίας, την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, καταδικάζοντάς τους ως «ρωσικούς εντολοδόχους», η πιο διφορούμενη θέση της για το ECR συγκέντρωσε τα πυρά των επικριτών της.
Το ΕΛΚ αντέδρασε οργισμένα στη σειρά επιστολών, λέγοντας ότι τα πολιτικά κόμματα που είχαν υπογράψει την επιστολή έπαιζαν ένα «άσχημο» πολιτικό παιχνίδι και ότι οι υποδείξεις ότι η φον ντερ Λάιεν θα συνεργαζόταν με την ακροδεξιά ήταν «μ…ες» και «fake news».
Είχε συχνά αποκλείσει τη συνεργασία της με την ακροδεξιά, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, πηγές ανέφεραν ότι το ΕΛΚ είχε ενοχληθεί από τη χρήση του όρου «ακροδεξιά» στην επιστολή.
Είναι επίσης κατανοητό ότι το ΕΛΚ ήθελε η επιστολή να καταδικάζει την «άκρα αριστερά» και να προσθέσει μια παράγραφο που να επαναλαμβάνει ότι η ομάδα των κομμάτων θα συνεργαστεί μόνο, όπως έχει δηλώσει το ΕΛΚ, με κόμματα που είναι υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ του ΝΑΤΟ και υπέρ του κράτους δικαίου.
Οι υπογράφοντες την επιστολή προειδοποίησαν ότι «για άλλη μια φορά η ακροδεξιά επιχειρεί να επαναφέρει τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας μας αμφισβητώντας όλα όσα χτίσαμε και δηλητηριάζοντας τις δημοκρατίες μας».
Στη συνέχεια «καταδικάζουν έντονα τον συνεχώς αυξανόμενο [αριθμό] περιπτώσεων παρενόχλησης, βανδαλισμού, διάδοσης παραπληροφόρησης, δυσφήμισης και ρητορικής μίσους από ακροδεξιά κόμματα» σε όλα τα κράτη μέλη.
Ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε:
«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική του: «Οι αρχές μας είναι σαφείς: συνεργαζόμαστε μόνο με κόμματα που είναι φιλοευρωπαϊκά, φιλοουκρανικά και υπέρ του κράτους δικαίου».