Στέλιος Γ. Προκοπίου*
Στις 9 Ιουνίου θα κληθούμε, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα στις εκλογές για την ανάδειξη εκείνων των Βουλευτών, που θα μας αντιπροσωπεύσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ιδιαίτερη εντύπωση έχει κάνει η υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου Δήμαρχου Χειμάρρας, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και 1 χρόνο, στις φυλακές των Τιράνων, από την κυβέρνηση Ράμα. Μάλιστα, στις 5 Μαρτίου 2024 το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών.
Θυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2023, δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες εκλέχθηκε Δήμαρχος Χειμάρρας, ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη από τις Αλβανικές Αρχές, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Η σύλληψη αυτή αποτελούσε μια προδιαγεγραμμένη απόφαση, με μοναδικό στόχο να μην ορκιστεί Δήμαρχος.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει το γεγονός, κάνοντας λόγο για κλονισμό του τεκμηρίου αθωότητας, εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης και δεδομένου ότι η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος. Η δε επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο Δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του.
Το περιστατικό αυτό όμως, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, καθώς τόσο η περίπτωση Φρέντι Μπελέρη, αλλά γενικότερα η Ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, ταλαιπωρείται εδώ και δεκαετίας από τις Αλβανικές Αρχές, με αποκορύφωμα την δεκαετία του 40, οπόταν η κυβέρνηση Χότζα έκλεισε τα Ελληνικά σχολεία της περιοχής.
Για τον ίδιο τον Μπελέρη, ολόκληρη η πορεία της ζωής του, είναι συνυφασμένη με δεινά προερχόμενα από τις Αλβανικές Αρχές, λόγω της Ελληνικής καταγωγής του. Το 1972 το έτος γέννησης του, το καθεστώς έχοντας απαγορεύσει στους Έλληνες να δίνουν στα παιδιά τους Ελληνικά ονόματα και παρόλο που προοριζόταν να λάβει το όνομα του παππού του, Νέστορας, οι γονείς του, αναγκάστηκαν να του επιλέξουν από έναν κατάλογο ονομάτων, καταλήγοντας στο όνομα «Άλφρεντ». Κι από εκεί βγήκε το «Φρέντι».
Στα παιδικά του χρόνια και αργότερα ως ενήλικας, αρκετές φορές είχε τεθεί στο στόχαστρο των Αλβανικών Αρχών με αποκορύφωμα την κατηγορία ότι συμμετείχε στην επίθεση της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου), στο φυλάκιο της Επισκοπής στις 10 Απριλίου 1994 στην Αλβανία, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο δύο Αλβανών νεοσύλλεκτων. Η υπόθεση είχε ερευνηθεί από την Αλβανική δικαιοσύνη το 1994, το 2005 και το 2019, χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε στοιχείο εναντίον του. Αντιθέτως, είχε αποδειχθεί ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο, ο Μπελέρης, μαζί με άλλους 99 Βορειοηπειρώτες προσκεκλημένους του «Παγκύπριου Φορέα Βοήθειας Βορειοηπειρωτών», παρέμενε στην Κύπρο (από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 24 Ιουνίου 1994), για σκοπούς επαγγελματικής εκπαίδευσης (θερμοϋδραυλικός).
Το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα, αποφάσισε να τον συμπεριλάβει στο Ευρωψηφοδέλτιο του, μία κίνηση η οποία έχει δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη, αφορά στο εσωτερικό της Χώρας και καθαρά κομματική, η οποία δημιουργεί μια δυναμική στη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα που φαίνεται να έχει απώλειες προς τα δεξιά της και η δεύτερη κατεύθυνση και πιο ουσιαστική, αφορά στο εξωτερικό της Ελλάδας και δη την γείτονα Χώρα, σχετικά με την συμπεριφορά και τις ενέργειές της, απέναντι στην Ελληνική μειονότητα της Βόρειας Ηπείρου, με όσα καταδεικνύει και η Προστασία των Μειονοτήτων στο Διεθνές Δίκαιο.
Η περίπτωση εκλογής Μπελέρη στην Ευρωβουλή, αναπόφευκτα θα φέρει σε δύσκολη θέση την Κυβέρνηση Ράμα, καθώς θα αποτελεί διεθνή κατακραυγή η συνέχιση της κράτησης του τέως Δημάρχου Χειμάρρας και πλέον Ευρωβουλευτή, στις φυλακές των Τιράνων, παρά το γεγονός ότι πιθανόν να αποφυλακίζεται περί τα μέσα του ερχόμενου Σεπτέμβρη (κάθε ημέρα φυλάκισης μετράει για μιάμιση).
Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα όμως, εκλογής ή μη του Φρέντι Μπελάρη, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η «Χειμάρρα πάει στην Ευρώπη» με αποτέλεσμα τα φώτα να πέσουν στο πρόβλημα που βιώνουν οι Έλληνες στην περιοχή και θα αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, αφενός η Ελληνική Κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της απέναντι στην Αλβανία, κάνοντας σαφή τα Δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει η Ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου και αφετέρου να θέσει ολόκληρη την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της, σε σχέση με την πορεία της Αλβανίας ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
*Διεθνολόγος