Δεν υπάρχει βιασύνη για τη μείωση των επιτοκίων εκτιμά ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of New York, Τζον Γουίλλιαμς, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα της αποκλιμάκωσης.
Εξήγησε ότι η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε «καλή θέση». Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα αύξησης του κόστους δανεισμού, είπε ότι δεν είναι η βασική του προσδοκία, αλλά πρόσθεσε ότι είναι μια πιθανότητα εάν τα οικονομικά δεδομένα το δικαιολογούν.
«Η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε καλή θέση», είπε στη σύνοδο κορυφής Semafor World Economy στην Ουάσιγκτον. «Τα επιτόκια βρίσκονται σε ένα επίπεδο που μας οδηγεί σταδιακά στους στόχους μας, οπότε σίγουρα δεν αισθάνομαι επείγουσα ανάγκη να μειώσω τα επιτόκια».
«Νομίζω ότι η νομισματική πολιτική κάνει ακριβώς αυτό που θα θέλαμε να δούμε» πρόσθεσε.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, ενισχύοντας τους φόβους ότι καθυστερεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.
Οι προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις των επιτοκίων από την Fed – οι οποίες συρρικνώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες – μειώθηκαν περαιτέρω αυτή την εβδομάδα καθώς ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ επεσήμανε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα περιμένουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως για τη μείωση των επιτοκίων.
Ο Πάουελ ανέδειξε την έλλειψη προόδου στο μέτωπο του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι η Fed μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για «όσο χρειάζεται» εάν οι πιέσεις στις τιμές επιμείνουν.
Μόλις τον περασμένο μήνα, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. To ίδιο προβλέπει και το τελευταίο dot plot της Fed.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Williams είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται σταδιακά.