Τρία αιτήματα έθεσε ενώπιον της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος συνεχίζει τη Δευτέρα τις επαφές με Υπουργούς, με αντικείμενο τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό για το 2021.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, την οποία χαρακτήρισε πάρα πολύ εποικοδομητική, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι έθεσε τρία θέματα για τα οποία, όπως είπε, βρήκε «μια πολύ σημαντική κατανόηση από την πλευρά της Υπουργού».
Το πρώτο αφορά την παραχώρηση σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας στους εργαζόμενους σε ανθυγιεινά και βαριά επαγγέλματα, τα οποία θα καθοριστούν, χωρίς να υπάρχει η αποκοπή του 12% (γνωστό και ως πέναλτι), όπως συμβαίνει σήμερα.
Το δεύτερο θέμα, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό, είναι η δυνατότητα επιχορήγησης εργαζόμενων μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, το τρίτο θέμα αφορά ειδικά κίνητρα και ειδικό σχέδιο για τη μείωση όσον το δυνατόν της υπογεννητικότητας που σήμερα αποτελεί ένα μεγάλο εθνικό πρόβλημα, «δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη, δεδομένου ότι η υπογεννητικότητα στην Κύπρο είναι πια εμφανής και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις τρομακτικές κοινωνικές συνέπειες που μπορεί να έχει αν παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το πρόγραμμα αυτό, θα ετοιμαστεί από ειδικούς του Υπουργείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για να γνωρίζουμε ποιο είναι το πραγματικό κόστος.
Θα τοποθετηθούμε στη βάση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού
————————
Ερωτηθείς για πώς διαμορφώνεται η θέση του κινήματος έναντι του προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως είναι νωρίς ακόμη να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.
«Βρισκόμαστε σε συνεχόμενες και εντατικές διαβουλεύσεις», είπε, προσθέτοντας πως αυτό που ο ίδιος μπορεί να πει είναι ότι το κλίμα είναι αρκετά θετικό.
«Και εμείς από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίζουμε με υπευθυνότητα, με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς να θέτουμε με τις προτάσεις μας σε κίνδυνο εκτροχιασμού τα δημοσιονομικά της πατρίδας μας ή την αξιοπιστία της ενόψει αξιολόγησης από διεθνείς οίκους, αλλά την ίδια στιγμή να μπορέσουμε ουσιαστικά και άμεσα να βοηθήσουμε συμπατριώτες μας, οι οποίες βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος και έφερε ως παράδειγμα τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους εργαζόμενους στα βαριά επαγγέλματα, καθώς και τις άδικες και αυθαίρετες, όπως είπε, εκποιήσεις.
«Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας, εποικοδομητικά, να διαμορφώσουμε το τελικό σκηνικό και στη βάση πια του τελικού κειμένου συμφωνίας είναι που τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ που θα αποφασίσουν ποια στάση θα τηρήσουν ενόψει του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, που αναμένουμε να κατατεθεί ενός Ιανουαρίου στη Βουλή,» πρόσθεσε.
Για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη, κ. Σιζόπουλος είπε πως έθεσε τα θέματα που αφορούν την προώθηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και πώς μπορούν αυτά να αναβαθμιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, καθώς το θέμα των προαγωγών στελεχών της Εθνικής Φρουράς που για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται καθηλωμένα στην θέση στην οποία βρίσκονται.
«Νομίζω ότι και σε αυτά τα δύο ζητήματα το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό και φαντάζομαι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις», είπε.
Δεν ήμουν παρών για να επιβεβαιώσω τα περί δύο κρατών
————————
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του προκαθήμενου της κυπριακής Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου του Β’ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε κατ` ιδίαν συναντήσεις μαζί του, του μίλησε για λύση δύο κρατών, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που ο ίδιος δεν ήταν παρών στις συζητήσεις.
Επεσήμανε εξάλλου πως η ΕΔΕΚ έχει ξεκαθαρίσει πως το θέμα των δυο κρατών αποτελεί τακτική της Τουρκίας, η οποία έχει θέση ως στόχο προτεραιότητας από το 1960 τη δικοινοτική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. «Διότι με αυτή τη λύση ελέγχει απόλυτα το τ/κ τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δια μέσου αυτού θα ελέγχει όλες τις αποφάσεις του κράτους».
Όπως είπε, το εναλλακτικό σενάριο είναι η λύση δύο κρατών, μέσω της οποίας «η Τουρκία θα αποκτήσει νόμιμη παρουσία στην Κυπριακή Δημοκρατία»,
Λέγοντας πως η ΕΔΕΚ απορρίπτει και τις δύο αυτές θέσεις ως «λύσεις επικίνδυνες» ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «αγωνιζόμαστε για ένα κράτος, για έναν λαό, με πλήρη κατοχύρωση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένο σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, όπως συμβαίνει με όλες τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της ΕΕ».