Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ολοκλήρωσε την τετραήμερη επίσκεψη στην Κίνα με μια αυστηρή προειδοποίηση προς τις τράπεζες και τους εξαγωγείς της χώρας σχετικά με την εμπλοκή τους με τη Ρωσία.
Η Γέλεν τόνισε τις σημαντικές συνέπειες για όσους παρέχουν υλική υποστήριξη στις στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Aυτή η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω αυξημένου ελέγχου, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν να αποτρέψουν οποιαδήποτε βοήθεια θα μπορούσε να συμβάλει στην παράκαμψη από μέρους της Ρωσίας των εκτεταμένων κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία το 2022.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι παρατηρήσεις της Γέλεν ήταν ιδιαίτερα άμεσες, σηματοδοτώντας μια πιθανή αλλαγή στην προσέγγιση των ΗΠΑ για τις κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας.
Ανησυχίες για το εμπόριο και τις κυρώσεις
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Πεκίνο, η Γέλεν εξέφρασε τις ανησυχίες σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία, οι οποίες έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον ρόλο της Κίνας στην υποστήριξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας μέσω του εμπορίου, ιδιαίτερα στην παραγωγή οπτικού εξοπλισμού, προωθητικών υλικών για πυραύλους και υλικών για τον διαστημικό τομέα.
Αυτές οι εξελίξεις ώθησαν τις ΗΠΑ να εκδώσουν προειδοποιήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον κινεζικών εταιρειών που βοηθούν την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας. Οι συζητήσεις έθιξαν επίσης ευρύτερα ζητήματα του παγκόσμιου εμπορίου και των κυρώσεων, με τη Γέλεν να προτρέπει την Κίνα να απόσχει από την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στη Ρωσία, μια στάση που έχει κρατήσει δημόσια το Πεκίνο.
Οικονομικές ανισορροπίες και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα
Εκτός από τις γεωπολιτικές εντάσεις, η επίσκεψη της Γέλεν επικεντρώθηκε επίσης σε οικονομικά ζητήματα, ιδιαίτερα στις επενδυτικές στρατηγικές της Κίνας και τον αντίκτυπό τους στις παγκόσμιες αγορές. Οι ΗΠΑ επέκριναν την Κίνα για τις υπερβολικές επενδύσεις της σε τεχνολογίες μεταποίησης και πράσινης ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά άλλες οικονομίες.
Επίσης, εξέφρασε ανησυχίες για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της αδύναμης κατανάλωσης των νοικοκυριών και των επιχειρηματικών υπερεπενδύσεων, που πιστεύει ότι αποτελούν σημαντικούς κινδύνους για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.
Σε απάντησή τους, οι Κινέζοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τη Γέλεν για τα βήματα που έγιναν όσον αφορά στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης και συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο την προώθηση της ισορροπημένης ανάπτυξης τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια οικονομία.
Οι δηλώσεις της Γέλεν
«Τόνισα ότι οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη ΛΔ Κίνας, δεν πρέπει να παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας και ότι θα αντιμετωπίσουν σημαντικές συνέπειες αν το πράξουν».
«Οποιεσδήποτε τράπεζες διευκολύνουν σημαντικές συναλλαγές που διοχετεύουν στρατιωτικά ή διπλής χρήσης αγαθά στην αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας εκτίθενται στον κίνδυνο των αμερικανικών κυρώσεων».
«Ανησυχώ ιδιαίτερα για το πώς οι διαρκείς μακροοικονομικές ανισορροπίες της Κίνας —δηλαδή η ασθενής κατανάλωση των νοικοκυριών και η υπερεπένδυση των επιχειρήσεων, που επιδεινώνονται από τη μεγάλης κλίμακας κρατική στήριξη σε συγκεκριμένους βιομηχανικούς τομείς— θα οδηγήσουν σε σημαντικό κίνδυνο για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου».