Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, παρουσίασε το σχέδιο του για αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων (Bundeswehr), με στόχο να είναι ικανές για διεξαγωγή πολέμου, κάτι που είχε προαναγγείλει το φθινόπωρο του περασμένου έτους.
Τα τρία βασικά σημεία της μεταρρύθμισης συνοψίζονται στα εξής: πρώτον, o σχεδιασμός των επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας και ο σχεδιασμός των επιχειρήσεων στο εξωτερικό θα συγχωνευτούν και πλέον θα υπάρχει η Επιχειρησιακή Διοίκηση της Bundeswehr, κάτι που σύμφωνα με τα ΜΜΕ είναι λογικό, ενόψει της απειλής που συνιστά η Ρωσία, εξαιτίας της οποίας θα πρέπει οι ένοπλες δυνάμεις να επικεντρωθούν περισσότερο στην άμυνα της χώρας και της Συμμαχίας και λιγότερο στη διαχείριση κρίσεων διεθνώς.
Παρόλα αυτά, η αποστολή Aspides στην Ερυθρά Θάλασσα καταδεικνύει τη σημασία που εξακολουθούν να έχουν οι αποστολές στο εξωτερικό.
Δεύτερη αλλαγή συνιστά η σύσταση ενός τέταρτου κλάδου στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς εκτός από τον στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το ναυτικό, θα υπάρχει στο εξής και η δύναμη για τον «κυβερνοχώρο και τον χώρο της πληροφορίας» (Cyber- und Informationsraum, CIR), μια καινοτομία που αποτελεί αντίδραση στις αυξανόμενες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και στις εκστρατείες παραπληροφόρησης.
Τέλος, η Κεντρική Υπηρεσία Υγείας και η βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης των ενόπλων δυνάμεων θα παύσουν να είναι αυτόνομοι κλάδοι και θα συγχωνευτούν σε έναν νέο τομέα υποστήριξης συνολικά της Bundeswehr, δηλαδή και των τεσσάρων επιμέρους δυνάμεων, ο οποίος θα υπάγεται στον αναπληρωτή Γενικό Επιθεωρητή.
Στόχος του Πιστόριους με την αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεων είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να κατανεμηθούν σαφώς οι αρμοδιότητες.
Η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην ανακοινωθείσα μεταρρύθμιση χαρακτηρίζοντάς την άτολμη, καθώς, όπως σημειώθηκε κάποια από τα μέτρα που σχεδιάζει το Υπουργείο Άμυνας είναι κατανοητά και μπορεί να έχουν αποτέλεσμα, όπως η συγχώνευση της διοίκησης των επιχειρήσεων στο εσωτερικό με αυτή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, ωστόσο πολλές αλλαγές που ήταν αναγκαίες δεν θα υλοποιηθούν, όπως είναι η ενίσχυση του στρατού.