25.6 C
Nicosia
Κυριακή 16 Ιούνιος 2024 | 23:44

Στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν 3 ετών μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο του 2024, παρουσιάζοντας τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, ύψους 1,2%, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023, λόγω κυρίως της μείωσης των τιμών ηλεκτρισμού και πετρελαιοειδών.

Η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,2% τον Μάρτιο του 2024 είναι η χαμηλότερη από τον Απρίλιο του 2021. Μετά την αύξηση του κατά 3,47% τον περασμένο Οκτώβριο, ο πληθωρισμός παρέμεινε κατά τους επόμενους μήνες κάτω από το 2%, λόγω κυρίως της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στις τιμές των καυσίμων που εφαρμόστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και τερματίστηκε στο τέλος Μαρτίου του 2024.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) και κατ΄ επέκταση ο πληθωρισμός, για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 1,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2024 κατά 0,48 μονάδες και έφτασε στις 115,41 μονάδες, σε σύγκριση με 114,93 μονάδες τον Φεβρουάριο 2024.

Ανάλυση Ποσοστιαίων Μεταβολών

Συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,9%).

Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (5,8%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,9%) και Άλλα Αγαθά και Υπηρεσίες (3,7%).

Ανάλυση Επιπτώσεων σε Μονάδες

Εξάλλου, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Μαρτίου 2024 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023 είχαν οι κατηγορίες Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (0,59), Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (0,38) και Άλλα Αγαθά και Υπηρεσίες (0,33).

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχε η κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (0,41).

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Μαρτίου 2024 σε σύγκριση με το δείκτη του Μαρτίου του 2023 είχαν οι Υπηρεσίες τροφοδοσίας (0,58) και ο Ηλεκτρισμός (-0,46).

Τέλος, η Ένδυση (0,29) είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Μαρτίου 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

EURO 2024: Άγγλοι χούλιγκαν επιτέθηκαν σε Σέρβους στο Γκελζενκίρχεν (βίντεο)

Αυτές είναι οι σκηνές που φοβόντουσαν οι γερμανικές αρχές πριν από τον αγώνα, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου: αναταραχές με χούλιγκαν σημειώθηκαν στο...

19 νεκροί στο προσκύνημα των μουσουλμάνων στην Μέκκα (φωτό)

Νεκρούς προσκυνητές, τουλάχιστον 14 ιορδανούς και πέντε ιρανούς, αφήνει πίσω το μεγάλο ετήσιο προσκύνημα του χατζ  στη Σαουδική Αραβία, που πραγματοποιείται μέσα σε αφόρητη...

Με σθένος πήρε το Χ με τη Δανία η Σλοβενία (1-1)

Με βασικούς τους Σπόραρ, Τσέριν και με τον Βέρμπιτς να μπαίνει αλλαγή στο 67’, η Σλοβενία βρέθηκε πίσω στο σκορ αλλά κατάφερε να πάρει...

Νεκρός ποδηλάτης στο Γραμμικό Πάρκο στο Στρόβολο – Η Αστυνομία ερευνά τα αίτια θανάτου

Νεκρός εντοπίστηκε ποδηλάτης σε χωμάτινο δρόμο κοντά στο Γραμμικό πάρκο στο Στρόβολο. Στο σημείο κλήθηκαν μέλη της Αστυνομίας όπου απέκλεισαν την σκηνή για εξετάσεις. Σύμφωνα...

Σκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες στην Μαρίνα Αγίας Νάπας (βίντεο)

Στις φλόγες τυλίχθηκε σκάφος στη Μαρίνα Αγίας Νάπας, θέτοντας σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική Υπηρσία. Σε ανάρτηση του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, αναφέρει...

Μητσοτάκης: Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συνθηκολόγησης της Ουκρανίας

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, προκειμένου «να υπάρξει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!