«Πλησιάζουμε στο σημείο όπου θα έχουμε αρκετή αυτοπεποίθηση για να δράσουμε» όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, δήλωσε ο Πιέρο Τσιπολόνε, μέλος της εξαμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Τσιπολόνε υπογράμμισε ότι «ο πληθωρισμός υποχωρεί και η ανάκαμψη, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας, είναι εμφανής στον ορίζοντα. Καθώς είμαστε πιο πεπεισμένοι ότι ο αποπληθωρισμός έχει προχωρήσει αρκετά, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία.»
Στην ομιλία του με τίτλο «Εμπιστοσύνη για δράση: νομισματική πολιτική και ο ρόλος των μισθών κατά τη διαδικασία αποπληθωρισμού», ο Τσιπολόνε κάλεσε τα «γεράκια» της ευρωζώνης να μην ανησυχούν τόσο υπερβολικά, λόγω της επίδρασης της αύξησης των μισθών στον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. «Σε πραγματική βάση, η τρέχουσα γενική εικόνα είναι ότι «τα κέρδη που ομαλοποιούνται επί του παρόντος» και η «συνεχιζόμενη αντιστροφή των αρνητικών κλυδωνισμών προσφοράς, δημιουργούν περαιτέρω χώρο για την ανάκαμψη των πραγματικών μισθών».
Αυτή η ανάκαμψη των πραγματικών μισθών, υπενθύμισε ο Ιταλός τραπεζίτης « θα αυξήσει την ιδιωτική κατανάλωση», δίνοντας ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης που θα είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις μας για τη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας».
Βήμα πίσω
Ο Τσιπολόνε υπογράμμισε επίσης ότι, ακόμη και σε περίπτωση μείωσης των επιτοκίων, η νομισματική πολιτική του Eurotower θα παραμείνει «πολύ περιοριστική».
Κατά συνέπεια, «εάν τα εισερχόμενα στοιχεία επιβεβαιώσουν την τις προβλέψεις του Μαρτίου, θα πρέπει να προετοιμαστούμε να δράσουμε γρήγορα για να κάνουμε ένα βήμα πίσω από την περιοριστική νομισματική μας πολιτική».
Σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ και πρώην αναπληρωτή διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η οικονομία στην ευρωζώνη μπορεί να αλλάξει δυναμική «χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία αποπληθωρισμού». Σημείωσε μάλιστα ότι η διαδικασία ανάκαμψης «θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν ευνοϊκότερο αποπληθωρισμό, συμβατό με μια βιώσιμη σύγκλιση με τους στόχους μας για τη σταθερότητα».
Όπως είπε ο Ιταλός τραπεζίτης, η αύξηση των μισθών φαίνεται να βρίσκεται σε καλή πορεία για να μετριαστεί σταδιακά και σε μεσοπρόθεσμη βάση, προς επίπεδα που συνάδουν με τον στόχο μας για τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας, σύμφωνα με τις προβλέψεις».