Δεν υπάρχει άλλη θέση από την πλήρη δέσμευση στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουράτ Νουρτλέου τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, στην Αστάνα, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση των δύο κρατών και η τουρκική ρητορική σχετικά με το Κυπριακό δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
Ευχαρίστησε επίσης το Καζακστάν για τη στάση αρχών και την αφοσίωσή του στις αξίες της διεθνούς κοινότητας που βασίζονται στο δίκαιο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε δηλώσεις του ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για μια σειρά διμερών και παγκόσμιων θεμάτων. Πρόσθεσε ότι οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν το επίπεδο και το βάθος των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Καζακστάν και να διερευνήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να τις ενισχύσουν και να τις ενδυναμώσουν περαιτέρω.
Ειδικότερα, ο κ. Κόμπος είπε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την οικονομική διάσταση της διμερούς σχέσης και συμφώνησαν ότι υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό που πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως με τη διεύρυνση του πεδίου της οικονομικής δραστηριότητας.
Για αυτόν τον σκοπό, συνέχισε, η διοργάνωση ενός ακόμη Φόρουμ μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Κύπρου και του Καζακστάν, το οποίο θα απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό στη βάση των τομέων προτεραιότητας που έχουν εντοπιστεί, έχει μεγάλη σημασία, όπως και η συνέχιση του πολιτικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, καθώς και η πρόταση για τη σύσταση μιας διακυβερνητικής επιτροπής.
Σχετικά με θέματα συνδεσιμότητας, είπε ότι η πρόσβαση στο Καζακστάν δεν είναι εύκολη υπόθεση, γεγονός που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα όσον αφορά στις επαφές μεταξύ των ανθρώπων, αλλά επηρεάζει επίσης την επαφές μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς και την τουριστική βιομηχανία.
Σημείωσε εν προκειμένω ότι λίγο μετά τη συνάντηση υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των αεροναυτικών αρχών της Δημοκρατίας του Καζακστάν και των αεροναυτικών αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο θα επιτρέψει την καθιέρωση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών και θα ανοίξει το δρόμο για τη σύναψη και Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών.
Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ενημέρωσε τον Καζάκο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό, εκφράζοντας την ετοιμότητα της κυβέρνησης να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η προσέγγιση των δύο κρατών και η ρητορική της άλλης πλευράς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Όχι μόνο από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της. Για τον σκοπό αυτό, εκτιμούμε τη στάση αρχών και την αφοσίωση του Καζακστάν στις αξίες της διεθνούς κοινότητας που βασίζονται στο δίκαιο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε επίσης τον κ. Νουρτλέου για τη συνεχιζόμενη στρατηγική της άλλης πλευράς να παρουσιάσει την παράνομη αποσχιστική οντότητα ως μέρος της διεθνούς κοινότητας. «Εμείς, η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραπλανηθούμε: Δεν υπάρχει άλλη θέση από την πλήρη προσήλωση στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ», τόνισε σχετικά.
Οι ανησυχητικές εξελίξεις στις περιφέρειες των δύο χωρών ήταν ακόμη άλλο σημείο συζήτησης σύμφωνα με τον κ. Κόμπο. Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, καθώς και για τις ανησυχίες του Καζακστάν και τους τρόπους βελτίωσης μιας κατάστασης που εξελίχθηκε ραγδαία το 2020.
Είπε επίσης ότι οι αρχές του ανθρωπισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δοκιμάζονται σήμερα στη Μέση Ανατολή, με τραγικές απώλειες μεταξύ των αμάχων, οι οποίες αυξάνονται καθημερινά με την τρομοκρατία και τη χρήση ομήρων.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την έμφαση που δίνει η Κύπρος στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Καζακστάν και ΕΕ-Κεντρικής Ασίας, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε στενό συντονισμό, με γνώμονα τις βασικές κοινές τους αξίες.