Παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, και την ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη ηττηθεί πλήρως, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός μειώθηκε περισσότερο από το μισό το περασμένο έτος και ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη χαλαρώσει την εξαιρετικά αυστηρή πολιτική με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να συντηρήσουν την ανάπτυξη και να διατηρήσουν τις οικονομίες τους σε λειτουργία μετά τα συνεχόμενα σοκ της πανδημίας και την έκρηξη του πληθωρισμού.
«Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε πορεία προς μια ήπια προσγείωση», δήλωσε ο Αγκουστίν Κάρστενς, γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη. «Ο χαμηλότερος πληθωρισμός έχει ένα εξαιρετικά μικρό κόστος για την πραγματική οικονομία».
Τα στοιχήματα της αγοράς
Όπως επισημαίνει το Reuters, η αγορά εκτιμά εν πολλοίς, ότι μεταξύ των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να κάνει την αρχή της μείωσης τον Ιούνιο, ακολουθούμενη στενά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και η Τράπεζα της Αγγλίας ίσως τον Αύγουστο.
Ωστόσο, ορισμένοι πρόσφατοι δείκτες για τον υποκείμενο πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν εγείρει φόβους ότι η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να είναι πιο επίμονη από ό,τι υποδηλώνουν ορισμένες από τις πιο ευνοϊκές προσδοκίες εκεί έξω.
«Η ομαλή προσγείωση δεν είναι εγγυημένη. Η δουλειά των κεντρικών τραπεζών δεν έχει ολοκληρωθεί. Ενώ ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος, εξακολουθεί να είναι πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Και σίγουρα θα υπάρξουν περισσότερα χτυπήματα στον δρόμο», δήλωσε ο Κάρστενς.
Προειδοποίησε επίσης ότι μια σειρά από παράγοντες όπως η αποπαγκοσμιοποίηση, ο οικονομικός κατακερματισμός, οι δυσμενείς δημογραφικές τάσεις και η ανάγκη καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, θα διατηρήσουν τις τιμές υπό πίεση μεσοπρόθεσμα, απαιτώντας από τις κεντρικές τράπεζες να ακολουθήσουν τις δεσμεύσεις τους για τον περιορισμό του πληθωρισμού.
Πηγή: ΟΤ