«Ως επί το πλείστον συμφωνούμε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια στο βαθμό που είναι εφικτό να μπορέσουμε να τα ικανοποιήσουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν κόσμιες, σημειώνοντας πως «έγινε μεγάλη προσπάθεια από πλευράς αγροτών να μην υπάρξει διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στις συζητήσεις για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου ανέφερε: «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Έχουν προχωρήσει οι τεχνικές συζητήσεις και λαμβάνουμε υπ’ όψιν και τις απόψεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων για την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2025. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επιστροφή να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και αποτελεσματική».
Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, επισήμανε πως προτεραιότητα είναι «να μπορέσουμε να δώσουμε προβλεψιμότητα σε βάθος χρόνους ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν τι ύψος ρεύματος θα πληρώσουν για τις καταναλώσεις τους».
Για τις αποζημιώσεις από τον Daniel ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο αρμόδιος υπουργός «είναι εδώ για να συζητήσουμε όλα τα θέματα».
«Όποιος διαφωνει ας μην δαιμονοποιεί τη μελέτη της HVA»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας για το master plan που αφορά την ανασυγκρότηση της περιοχής. Όπως είπε, πρόκειται για ένα «πολύ αναλυτικό σχέδιο παρεμβάσεων που θα συζητηθεί με την περιφέρεια και τους δήμους ώστε να καταλήξουμε σε έναν οδικο χάρτη που θα δεσμεύει την κυβέρνηση για όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα».
Επισήμανε δε πως «η μελέτη είναι μια επιστημονική δουλεια» πως «όποιος διαφωνεί δεν θα πρέπει να τη δαιμονοποιεί», εκτιμώντας πάντως πως «στα πιο πολλά υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν».
«Να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα της ΚΑΠ»
Παράλληλα, όπως παρατήρησε, προχωρά η συζήτηση για την αναδιάθρωση της ΚΑΠ. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «είναι η μόνη χώρα που κατέθεσε αναλυτικές προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών που νομίζω ότι θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν».
«Φιλοδοξούμε να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα της ΚΑΠ» πρόσθεσε.