8.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 5:39

Τις διχαστικές θέσεις του για Κυπριακό ανέπτυξε ο Τατάρ στο Φόρουμ της Αττάλειας

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ συμμετείχε στο 3ο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και φιλοξενείται από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τατάρ μίλησε σε πάνελ με θέμα «Ένα νέο μέλλον για την Κύπρο» και όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμμετοχή του σε ένα “τόσο σημαντικό και εντυπωσιακό” φόρουμ “παρά τις πολιτικές απομόνωσης που προσπαθούν να αποτρέψουν να ακουστεί η φωνή των Τούρκων της Κύπρου σε κάθε πλατφόρμα”, όπως υποστήριξε.

Ισχυρίστηκε ότι η “απάνθρωπη και παράνομη απομόνωση” που επιβάλλεται στους Τ/κ πρέπει να τελειώσει τώρα, καθώς το Κυπριακό έχει εισέλθει στο 61ο έτος του και ανέφερε ότι από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του έχει παρουσιάσει ένα όραμα για να “τερματιστεί αυτή η δίωξη” κατά των Τ/κ.

Ο Τατάρ ανέφερε ακόμη ότι παρά τα εμπόδια η ανάπτυξη του ψευδοκράτους θα συνεχιστεί και πρόσθεσε ότι το ψευδοκράτος είναι ο εκπρόσωπος της τουρκικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο προστάτης των συμφερόντων της.

Ανέφερε πως το ψευδοκράτος θα συνεχίσει να υπάρχει και να αναπτύσσεται με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά απέσυρε τη συγκατάθεσή της για το μοντέλο της ομοσπονδίας και πρότεινε το νέο της όραμα στην άτυπη συνάντηση 5+ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη το 2021.

Ισχυρίστηκε ότι το ψευδοκράτος “είναι τουλάχιστον εξίσου κυρίαρχο με το ελληνοκυπριακό κράτος στον νότο”, κατά την έκφρασή του, και επεσήμανε ότι η τ/κ πλευρά δεν θα επενδύσει σε ένα “εξαντλημένο και νεκρό μοντέλο λύσης”.

Ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά ήταν πάντα υπέρ της διπλωματίας και πρόσθεσε ότι νέες και επίσημες διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν έως ότου επιβεβαιωθεί η “κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς” των Τ/κ.

Είπε ότι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ διορίστηκε ως Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες για να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών και ότι αναμένει από αυτήν να αναφερθεί αντικειμενικά στα γεγονότα στο τέλος των έξι αυτών μηνών.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, ο Τατάρ είπε ότι την περίοδο που “γιορτάζεται η 40ή επέτειος από την ανακήρυξη της ‘τδβκ'” ο αγώνας θα συνεχιστεί παίρνοντας θάρρος από αυτή “τη θετική εξέλιξη που ανεβάζει τη θέση του”.

Πρόσθεσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στις συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες κατά τις οποίες συζητά το Κυπριακό και είπε ότι με κάθε ευκαιρία μεταφέρει τις απόψεις “των Τούρκων της Κύπρου και τις αδικίες που αντιμετωπίζουν”.

Είπε ότι πραγματοποίησε “επίσημες” επισκέψεις στο Αζερμπαϊτζάν και στο Κιργιστάν, και πρόσθεσε ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον Πρόεδρο του Κιργιστάν Σαντίρ Τζαπάροφ, προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις και οι δεσμοί μεταξύ των “χωρών”.

Ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχει επιθυμία να δημιουργήσουν “σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά”.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ταταρστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ρουστέμ Μιννικχάνοφ στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας στη διάρκεια της οποίας “δόθηκε έμφαση στους ιστορικούς δεσμούς, συζητήθηκαν η ανάπτυξη των σχέσεων και οι ευκαιρίες συνεργασίας και περιφερειακά και διεθνή θέματα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!