25.9 C
Nicosia
Κυριακή 8 Σεπτέμβριος 2024 | 2:17

Κεντρική: Αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης – Τι λέει για ανεργία και πληθωρισμό

Τις νέες της προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας, δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα, με μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση για το ρυθμό ανάπτυξης το 2024 και 2025.

Το 2023 αναμένεται άνοδος στο ΑΕΠ κατά 2,2% , σε σχέση με σημαντική μεγέθυνση 5,1% το 2022.

Όπως αναφέρεται στο Οικονομικό Δελτίο Δεκεμβρίου, τα έτη 2024-26 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6%, 3,1% και 3,2%. Αυτό βασίζεται κυρίως στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και, σε μικρότερο βαθμό, στις καθαρές εξαγωγές για τα έτη 2025-26, στο πλαίσιο της επέκτασης του κύκλου εργασιών ξένων εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Κύπρο ιδιαίτερα τα προηγούμενα έτη.

Βασίζεται επίσης και στην αναμενόμενη διόρθωση των τουριστικών εσόδων μετά και τον αρνητικό αντίκτυπο που αναμένεται το 2024 λόγω των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της διαποικίλησης των τουριστικών αγορών.

Σε σχέση με τις προβλέψεις Σεπτεμβρίου 2023, καταγράφεται μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2023 και το 2024 κατά 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, ενώ το 2025 δεν έχει αναθεωρηθεί. Αυτό οφείλεται στην προς τα κάτω αναθεώρηση των καθαρών εξαγωγών υπηρεσιών (λιγότερο ευνοϊκές προοπτικές για τον τουρισμό και χαμηλότερες εξαγωγές επαγγελματικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών λόγω του εύθραυστου εξωτερικού περιβάλλοντος), η οποία υπερισχύει την προς τα πάνω αναθεώρηση της εγχώριας ζήτησης, ειδικά για το 2023 (καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στην ιδιωτική κατανάλωση).

Σημειώνεται η σημαντική στήριξη στην οικονομική δραστηριότητα τα έτη 2024- 26 από την απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) της ΕΕ για επενδύσεις.

Αναλυτικότερα, τα επόμενα έτη αναμένεται σημαντική συνεισφορά κυρίως από μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται υπό εξέλιξη, καθώς επίσης από έργα για στήριξη της ψηφιακής και πράσινης ανάπτυξης και άλλα μεταρρυθμιστικά έργα στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συνεισφορά αναμένεται και από οικιστικές επενδύσεις λόγω και του σχεδίου επιδότησης επιτοκίων της κυβέρνησης για νέα στεγαστικά δάνεια που συνομολογήθηκαν μέχρι και τα τέλη του 2021 και για τα οποία η περίοδος εκταμίευσης είναι 3 χρόνια. Στις προβλέψεις υιοθετήθηκε αρνητικός αντίκτυπος από αναμενόμενη μείωση της ζήτησης και καθυστέρηση στην υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων από Ισραηλινά συμφέροντα λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Συνολικά, οι επενδύσεις αναμένεται να καταγράψουν άνοδο 6% το 2023, 5,4% το 2024, 6,7% το 2025 και 5,4% το 2026.

Προς τα κάτω η ανεργία

Όσον αφορά την ανεργία, αναμένεται να καταγράψει συνεχιζόμενη πτωτική πορεία, φθάνοντας στο 6,4% του εργατικού δυναμικού το 2023, από 6,8% το 2022.

Τα επόμενα έτη, και σε συνάρτηση με την περαιτέρω άνοδο στο ΑΕΠ, προβλέπεται ότι η ανεργία θα συγκλίνει πιο κοντά σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, φθάνοντας στο 5,3% το 2026.

Η μικρή προς τα πάνω αναθεώρηση στην ανεργία τα έτη 2023-24 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, σε σχέση με τις προβλέψεις Σεπτεμβρίου αντανακλά τη μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση στο ΑΕΠ.

Η παραγωγικότητα, μετά από άνοδο 2% το 2022, προβλέπεται όπως επιβραδυνθεί το 2023 στο 0,6% λόγω της ευεργετικής προς την απασχόληση (job-rich) οικονομική μεγέθυνση. Τα έτη 2024-26 αναμένεται να συνεχίσει να ανακάμπτει κατά 1,6%, 1,9% και 2%, αντίστοιχα.

Υποχώρηση πληθωρισμού

Ο ΕνΔΚΤ προβλέπεται να υποχωρήσει σημαντικά στο 4,0% το 2023 από 8,1% το 2022 ως αποτέλεσμα της σημαντικής επίδρασης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ σε συνδυασμό με την πορεία των τιμών του πετρελαίου σε σύγκριση με το υψηλό επίπεδο που καταγράφηκε κατά το 2022.

Τα κρατικά μέτρα ανακούφισης που αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές τροφίμων και ενέργειας συνείσφεραν επίσης στην επιβράδυνση του εγχώριου πληθωρισμού κατά το 2023.

Περαιτέρω υποχώρηση του ΕνΔΤΚαναμένεται για τα έτη 2024, 2025 και 2026, στο 2,4%, 2,0% και 1,9% αντίστοιχα, λόγω κυρίως της αναμενόμενης πορείας των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων αλλά και λόγω του αντίκτυπου της ενιαίας νομισματικής πολιτικής, η οποία συνεχίζει να επιδρά κατασταλτικά με χρονική υστέρηση (lagged effect) στη ζήτηση και στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, προκαλώντας έμ  μεσες καθοδικές πιέσεις στις κύριες υποκατηγορίες του πληθωρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

LIVE: Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».   Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για 6η...

Ερντογάν: «Ισλαμική συμμαχία» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Τη δημιουργία μιας συμμαχίας ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» του...

35 μικρές επιχειρήσεις στην πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας “Πάμε Τρίοδος”

Με την παρουσία συνολικά 35 μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα στους κήπους της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος, από τις έντεκα...

Ο Πορτογάλος Pizzi στον ΑΠΟΕΛ

O ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε το νέο μεταγραφικό του απόκτημα, τον Pizzi. Η ανακοίνωση της ομάδας Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ψευδοκράτους

Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της «τδβκ» - όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος - ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ...

Κανονικά η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα

Κανονικά θα διεξαχθεί η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χριστάκης Ευσταθίου, εκπρόσωπος της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!