«Οι Χούθι που χρηματοδοτούνται από το Ιράν επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον παρακείμενο Κόλπο του Άντεν εδώ και μήνες, προσπαθώντας να επιβάλουν το νόμο τους στις ακτές της Αραβικής Χερσονήσου και να απειλήσουν το παγκόσμιο εμπόριο», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η είσοδος στον πόλεμο των Χούθι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον πληθυσμό της Γάζας, έκανε αρχικά τον κόσμο να χαμογελάσει. «Οι Χούθι δεν έχουν μεγάλη επιρροή, είναι πολύ μακριά», διαβεβαίωνε Άραβας αξιωματούχος τον περασμένο Νοέμβριο. Τα πράγματα άλλαξαν όμως δραματικά, διαψεύδοντας αυτές τις εκτιμήσεις. Οι αντάρτες έχουν ήδη εξαπολύσει ήδη δεκάδες επιθέσεις εναντίον σκαφών στις ακτές της Υεμένης, αναγκάζοντας τις ναυτιλιακές εταιρείες να στέλνουν τα πλοία τους γύρω από την Αφρική για να φτάσουν στα λιμάνια της Ευρώπης.

«Στρατιωτικοί… επιχειρηματίες»

«Η αντι-ισραηλινή και αντι-εβραϊκή ρητορική ήταν κοινή μεταξύ των Χούθι εδώ και 20 χρόνια, αλλά αυτό δεν είχε μεταφραστεί  ποτέ σε τέτοιες πράξεις», εξηγεί η ειδικός στη Μέση Ανατολή Ελίζαμπεθ Κένταλ, η οποία διευθύνει το Girton College στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. «Οι Χούθι είναι πολύ καλοί στρατιωτικοί… επιχειρηματίες», δήλωσε στους Financial Times ο Φαρέα αλ Μουσλίμι, ειδικός για την Υεμένη στο think tank Chatham House στο Λονδίνο .

«Πιστεύουν πραγματικά ότι τους δόθηκε η κατάλληλη ευκαιρία να υπερασπιστούν την Παλαιστίνη και να αντιταχθούν στο Ισραήλ και να δείξουν πόσο υποκριτικές είναι οι άλλες αραβικές χώρες, που δεν κάνουν το ίδιο].. Οσο ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, οι Χούθι θα εντείνουν (τις ενέργειές τους) στην Ερυθρά Θάλασσα», πρόσθεσε.

Και τώρα, οι περισσότεροι ειδικοί δεν αναμένουν ότι οι αντάρτες θα σταματήσουν τις επιθέσεις, παρά τα πλήγματα που έχουν δεχθεί από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς. Τα ξημερώματα της Δευτέρας, αεροσκάφη από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα, έπληξαν και πάλι στόχους των ανταρτών, σε όλη την επικράτεια της Υεμένης.

Δεν θα σταματήσουν οι Χούθι

Στο Πεντάγωνο δεν έχουν καμία αμφιβολία. «Οι αντάρτες Χούθι θα συνεχίσουν να επιτίθενται σε πολεμικά πλοία, εμπορικά σκάφη και τάνκερ κοντά στο στενά του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν», τονίζουν στην «Ν», Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Τις τελευταίες ημέρες οι Υεμενίτες αντάρτες εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον του αμερικανικού δεξαμενόπλοιου Torm Thor στον Κόλπο του Άντεν και προσπάθησαν να πλήξουν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Η απάντηση του Πενταγώνου, που μαζί με τον υπόλοιπο διεθνή Συνασπισμό -που περιλαμβάνει πλέον και την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», βασίζεται μεν στη βεβαιότητα ότι οι επιθετικές δυνατότητες των Χούθι «θα μειώνονται ». Μόνο το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσαν ότι έπληξαν 18 στόχους στην Υεμένη.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής, πολλές από τις οποίες είναι δυτικοί σύμμαχοι, παρακολουθούν με ανησυχία τι συμβαίνει στην περιοχή.

Πολλοί αναρωτιούνται εάν η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της Υεμένης θα μπορέσει πραγματικά να αποτρέψει τους Χούθι από τη συνέχιση της πολεμικής τους  εκστρατείας τους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ισχυρό οπλοστάσιο

Οι επιθέσεις των Χούθι αποκάλυψαν δύο πράγματα: Πρώτον, οι αντάρτες  δεν υποχωρούν μπροστά στη διεθνή πίεση. Δεύτερον, έχουν σαφώς ένα ισχυρό οπλοστάσιο πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και δεν φοβούνται να τους εκτοξεύσουν εναντίον δυτικών πολεμικών πλοίων»

Πρόσφατη έκθεση του βρετανικού Royal United Services Institute (Rusi), περιγράφει λεπτομερώς μερικά από τα πιο εξελιγμένα όπλα που διαθέτουν οι Χούθι: Το οπλοστάσιό τους περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους Asef (ASBM) εμβέλειας 400 χιλιομέτρων, οι οποίοι φέρουν κεφαλή 500 κιλών και χρησιμοποιούν ηλεκτρο-οπτικό GPS για τον εντοπισμό των στόχων τους.

Έχουν επίσης τον Al-Mandeb 2, έναν πύραυλο κρουζ παρόμοιο με αυτόν που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ το 2006 εναντίον του ισραηλινού πλοίου Hanit.

Η έκθεση Rusi αναφέρει ότι οι Χούuι λαμβάνουν αναφορές για θαλάσσιες κινήσεις στην περιοχή από ένα ιρανικό πλοίο παρακολούθησης, το MV Behshad, το οποίο περιπολεί κοντά στις ακτές της Υεμένης.

Μιχάλης Ψύλος  [email protected]