Διάσταση απόψεων μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών ως προς το ζήτημα της άνισης μεταχείρισης και διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία εις βάρος γυναικών μόνιμων Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς προέκυψε τη Δευτέρα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συνέχισε τη συζήτηση για τα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στη δομή του κράτους σε σχέση με τις βαθμίδες ιεραρχίας.
Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, οι εκπρόσωποι αμφοτέρων των Υπουργείων εξέφρασαν την αδυναμία τους για διεξαγωγή αναλογιστικής μελέτης, η οποία θα μπορούσε να δείξει το μέγεθος του προβλήματος.
Από την πλευρά τους, οι Βουλευτές υπέδειξαν τον κίνδυνο καταδίκης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση προσφυγής των επηρεαζόμενων γυναικών υπαξιωματικών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έδωσαν περιθώριο ενός μηνός στα δύο ενδιαφερόμενα Υπουργεία να διαβουλευθούν επί του θέματος πρώτα σε τεχνοκρατικό επίπεδο και κατόπιν να υπάρξει συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τους αρμόδιους Υπουργούς.
Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρός της, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε το Υπουργείο Άμυνας στις 13 Σεπτεμβρίου 2023, διά της οποίας διατύπωνε εισηγήσεις για επίλυση του θέματος που προέκυψε με τις γυναίκες υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς. Έκανε λόγο για μια «συμβιβαστική πρόταση» του Υπουργείου Άμυνας με την οποία το ΥΠΑΜ επιθυμεί να αποφύγει τη δικαστική αντιπαράθεση.
Απαντώντας στην επισήμανση της Διευθύντριας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, Έλενας Οικονομίδου-Αζίνα, ότι οι εισηγήσεις του Υπουργείου Άμυνας απορρίφθηκαν γιατί δεν είναι εφικτές, εφόσον δεν προνοούνται από τη νομοθεσία και θα δημιουργήσουν διακρίσεις, η κ. Χαραλαμπίδου ρώτησε τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών αν αναγνωρίζουν ότι έχει γίνει αδικία και αν έχουν εισηγήσεις για αποκατάστασή της.
Ακόμη, έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών υπαξιωματικών από την Κυπριακή Δημοκρατία, υποδεικνύοντας προς τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών ότι οφείλουν να μπουν σε διαβούλευση. Πρόσθεσε ότι το θέμα συζητείται στη Βουλή από τις 6 Δεκεμβρίου 2021, σημειώνοντας ότι, εάν η υπόθεση φθάσει στο ΕΔΑΔ, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί να καταβάλει μεγάλες αποζημιώσεις.
Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ζητήσει μέσω επιστολής συνάντηση με τους Υπουργούς Άμυνας και Οικονομικών εντός του ερχομένου Απριλίου, αφού προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ των Γενικών Διευθυντών των δύο Υπουργείων. Επιπλέον ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή και η αλληλογραφία των δύο Υπουργείων επί του θέματος.
Αφότου υπέδειξε την ανάγκη για εξεύρεση τεχνοκρατικής λύσης στο ζήτημα, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρώτησε τους εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών για το μέγεθος του προβλήματος που προέκυψε. Οι εκπρόσωποι και των δύο Υπουργείων είπαν δεν μπορούσαν να διεξαγάγουν αναλογιστική μελέτη, γιατί δεν είναι αδύνατη η συλλογή σχετικών δεδομένων και δεν είναι γνωστό πόσες γυναίκες υπαξιωματικοί επηρεάζονται.
Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε σε έξι διαφορετικές συνεδριάσεις της Επιτροπής, ενώ έκανε λόγο για ασυνεννοησία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, είπε ότι δεν μπορεί να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των γυναικών υπαξιωματικών με προσαυξήσεις 50 ή 100 ευρώ, τονίζοντας ότι «ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να αποκαταστήσει την όποια αδικία».
«Δεν είναι δυνατό να λέει το κάθε Υπουργείο ότι δεν είναι ευθύνη του να κάνει αναλογιστική μελέτη», πρόσθεσε. «Αν πιστεύετε ότι δεν υπάρχει δίκαιο σε αυτό το αίτημα, ας το ξεκαθαρίσετε», είπε απευθυνόμενη προς τους εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών.
Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η κ. Σούπερμαν ανέφερε ότι «οι προσωπικές αντιλήψεις των εμπλεκομένων διαιωνίζουν και εμποδίζουν την επίλυση του θέματος».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, είπε ότι έχει διαφορετική προσέγγιση από άλλους συναδέλφους του επί του θέματος. «Πρέπει να έχουμε και την πολιτική απόφαση του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών», σημείωσε.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, η ανεξάρτητη Βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, υπενθύμισε τη σύσταση της Επιτρόπου Διοικήσεως, για καταβολή αποζημίωσης 50 ευρώ, που δεν ικανοποίησε τις γυναίκες υπαξιωματικούς.
«Εφόσον υπήρξε παραβίαση δικαιωμάτων των γυναικών λόγω φύλου, γιατί να μην προχωρήσουμε με την αποκατάσταση της αδικίας πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης; Θέλουμε να πληρώσουμε τεράστια έξοδα στο ΕΔΑΔ για να διορθώσουμε το λάθος;», διερωτήθηκε.
Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η κ. Ατταλίδου είπε ότι πιθανότατα οι επηρεαζόμενες γυναίκες υπαξιωματικοί θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ και θα κερδίσουν.