8.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 1:15

Υπ. Υγείας: Ο εμβολιασμός για HPV αποτελεί αποδοτική παρέμβαση

Το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει ότι ο εμβολιασμός και οι προληπτικές εξετάσεις αποτελούν αποδοτικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα μακροχρόνια επένδυση, για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του Συστήματος Υγείας, αλλά και της ευημερίας των πολιτών της χώρας, είπε ο αρμόδιος Υπουργός Μιχάλης Δαμιανός με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης Έναντι του Ιού Ανθρώπινων Θηλωμάτων – HPV.

Σε χαιρετισμό του τη Δευτέρα σε δημοσιογραφική διάσκεψη της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με θέμα τη «Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης Έναντι του Ιού Ανθρώπινων Θηλωμάτων – HPV», ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι στόχος της διεθνούς ημέρας ευαισθητοποίησης κατά του HPV είναι η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και του κοινού για την πρόληψη της νόσου και των σχετικών καρκίνων, μέσω του εμβολιασμού και των προληπτικών εξετάσεων.

Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση του για το αξιόλογο, όπως είπε έργο που επιτελεί η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής σε θέματα εμβολιασμών.

Η Επιτροπή, σημείωσε, συνέβαλε στην επικαιροποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών σε συνθήκες ΓεΣΥ, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα προσαρμόζει το Πρόγραμμα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ανάλογα με τα τοπικά και διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα.

Παράλληλα, απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων για τη μέχρι τώρα εξαιρετικά αποδοτική συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Ο Σύνδεσμος, ανέφερε, πρωτοστάτησε στην έναρξη, το 2010, του προγράμματος καθολικής εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων – HPV, μέσα από το οποίο πραγματοποιεί αριθμό δράσεων, προσφέροντας ταυτόχρονα, συστηματική ενημέρωση στο κοινό.

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός έναντι του HPV εφαρμόζεται δωρεάν σε παιδιά ηλικίας 11-13 ετών. Παράλληλα, παρακολουθείται η εμβολιαστική κάλυψη, για έγκαιρη παρέμβαση και διορθωτικές ενέργειες με στόχο την εξάλειψη του HPV. Τα αποτελέσματα της προσπάθειες αυτής και ο αντίκτυπος των εμβολιασμών, σημείωσε, θα προκύψουν σε λίγες δεκαετίες, όταν τα εμβολιασμένα άτομα θα είναι άνω των τριάντα ετών.

«Υποστηρίζουμε επίσης την ένταξη νέων, δωρεάν εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου (μοριακό τεστ HPV DNA) πέραν του τεστ Παπανικολάου, που σχετίζονται με τον HPV, αφού αναγνωρίζουμε τη συνεχιζόμενη ανάγκη για ενίσχυση της πρόληψης στη βάση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου. Απώτερος σκοπός δεν είναι άλλος από την έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία σε άτομα με προ-καρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο», πρόσθεσε.

Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, συμπλήρωσε, χαρτογραφούμε τις υπάρχουσες πολιτικές και προωθούμε νέες στρατηγικές ενώ υποστηρίζουμε ενεργά, τις εκστρατείες διαφώτισης.

«Έχουμε πλέον στα χέρια μας, την τεχνογνωσία και την ικανότητα να σώσουμε ζωές από τον καρκίνο σχετιζόμενο με τον HPV,  ειδικά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μια από τις πλέον ιάσιμες μορφές καρκίνου. Ας την εκμεταλλευτούμε», κατέληξε.

Σε παρουσίαση της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη είπε ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά με άμεση επαφή με άτομο που έχει επιμολυνθεί με τον ιό. Ο ιός HPV χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες – χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου. Στην κατηγορία του χαμηλού κινδύνου προκαλούν την δημιουργία κονδυλωμάτων και μυρμηγκιές στα γεννητικά όργανα και στον πρωκτό.

Στην κατηγορία του μετρίου κινδύνου προκαλούν το 26% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και στην κατηγορία υψηλού κινδύνου προκαλούν το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Όπως είπε η κ. Γιαννάκη, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ο 2ος σε συχνότητα μετά από τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Εμφανίζεται ηλικιακά μεταξύ 14 και 44 ετών. Παρουσιάζονται 28,600 περιστατικά ετησίως. Σχεδόν οι μισές γυναίκες πεθαίνουν από την ασθένεια.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η Κύπρος εισήγαγε το εμβόλιο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το 2016 σε κορίτσια Α΄ τάξης. Το 2019 σε περιβάλλον ΓεΣΥ επεκτάθηκε και στα αγόρια. Από προσωπικούς ιατρούς παιδιών χορηγείται σε δύο δόσεις στην ηλικία 11-13 ετών, 2η δόση μεταξύ 6 μηνών μετά την 1η.

Η κ. Γιαννάκη τόνισε τέλος την αναγκαιότητα της πρόβλεψης της ασθένειας για άμεση θεραπεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!