Από την στιγμή που έκαναν την εμφάνιση τους τα κινητά τηλέφωνα ένα μείζον ζήτημα ήταν τι πρέπει να γίνει όταν βραχούν ή πολύ περισσότερο όταν δεν βραχούν απλά αλλά πέσουν μέσα σε νερό.
Κυκλοφορούσαν διάφορες πρακτικές για το στέγνωμα που περιλάμβαναν πιστολάκια μαλλιών, πεπιεσμένο αέρα, μπατονέτες στις θύρες σύνδεσης φορτιστών και usb κ.α. Μια από τις πιο ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι και επί χρόνια θεωρούνταν η πιο αποτελεσματική ήταν να τοποθετήσουμε το βρεγμένο κινητό σε ένα μπολ με ρύζι αφού οι κόκκοι του ρυζιού θα απορροφούσαν με αποτελεσματικό τρόπο την υγρασία.
Όμως μια έκθεση του τμήματος τεχνικής υποστήριξης της Apple ανατρέπει τον… μύθο του ρυζιού αναφέροντας ότι όχι μόνο δεν προστατεύει τη βρεγμένη συσκευή αλλά αντίθετα την καταστρέφει αφού διάφορα σωματίδια ρυζιού ή σκόνης που δημιουργούνται σε ένα μπολ που υπάρχουν για πολλές ώρες κάποια αντικείμενα διεισδύουν στη συσκευή και προκαλούν σημαντικά προβλήματα.
Μάλιστα δοκιμές ειδικών στο στέγνωμα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών έδειξαν ότι μετά από τοποθέτηση σε ρύζι ενός βρεγμένου κινητού το ρύζι είχε καταφέρει σε διάστημα 48 ωρών να απορροφήσει μόνο το 13% της υγρασίας της συσκευής. Oι τεχνικοί της Apple επισημαίνουν ότι δεν πρέπει στη βρεγμένη συσκευή να γίνει χρήση μέσων παραγωγής θερμού αέρα ή πεπιεσμένου αέρα. Παράλληλα δίνουν μια σειρά από συμβουλές στο τι πρέπει να κάνει ο κάτοχος ενός κινητού τηλεφώνου που έχει βραχεί.
Θα πρέπει καταρχάς ο κάτοχος της βρεγμένης συσκευής να την θέσει εκτός λειτουργίας αμέσως και να την κρατήσει στο χέρι με την υποδοχή φόρτισης της συσκευής να είναι προς τα κάτω. Στη συνέχεια θα πρέπει να τοποθετηθεί η συσκευή σε ένα σημείο που υπάρχει συνεχής ροή αέρα, π.χ. δίπλα σε ένα ανοικτό παράθυρο, και να περιμένει ο κάτοχος να στεγνώσει τελείως για να την φορτίσει.