Οι κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας έχουν αρχίσει να δημιουργούν εσωτερικές εφεδρικές στρατιωτικές μονάδες, κληρονομιά της εποχής του Μάο Τσε Τουνγκ, σε ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας των αρχών για κοινωνική και πολιτική αστάθεια εν μέσω της οικονομικής επιβράδυνσης της χώρας, σύμφωνα με αναλυτές.
Μια ανάλυση των Financial Times για τις ανακοινώσεις των εταιρειών και τις αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης για το 2023 δείχνει ότι δεκάδες κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει πρόσφατα νέα τμήματα των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα τμήματα ήταν ιστορικά ομάδες που συνδέονταν με τις προσπάθειες στρατολόγησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού σε επίπεδο κομητείας και χωριού υπό τον Μάο. Σήμερα, συνήθως διεξάγουν δραστηριότητες πολιτικής άμυνας και συμβάλλουν στη στρατολόγηση, προαγωγή και εκπαίδευση στρατιωτικών.
«Δεν θα επιτεθούμε σε ξένο αντίπαλο»
Οι ειδικοί προειδοποίησαν να μην θεωρηθεί η άνοδος των εταιρικών μονάδων PAFD ως ένδειξη προετοιμασιών για στρατιωτική κινητοποίηση εναντίον ενός ξένου αντιπάλου. Αντ ‘αυτού, είπαν, πιθανότατα αντικατοπτρίζει την προσήλωση στην ενισχυμένη εστίαση του προέδρου Xi Jinping στην ασφάλεια και τις ανησυχίες για τον κίνδυνο κοινωνικής αστάθειας, καθώς η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών.
«Η ενεργοποίηση αυτών των μονάδων PAFD είναι ένα σύμπτωμα της ανησυχίας της ηγεσίας για την εγχώρια κατάσταση κοινωνικής σταθερότητας», δήλωσε ο Timothy Heath, ανώτερος ερευνητής διεθνούς άμυνας στο think-tank Rand Corporation. «Επειδή συμβαίνει σε τόσα πολλά μέρη ταυτόχρονα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κατευθύνεται από πάνω προς τα κάτω».
Πρόσθεσε ότι οι PAFD θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας, ενεργώντας ως σύνδεσμος μεταξύ εταιρειών, κοινωνίας και δυνάμεων ασφαλείας, προωθώντας παράλληλα τον πατριωτισμό και παρακολουθώντας τη συμμόρφωση με τις οδηγίες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η οικονομία της Κίνας απέτυχε να επιστρέψει σε ισχυρή ανάπτυξη μετά το τέλος των ελέγχων της πανδημίας στις αρχές του 2023, καθώς παλεύει με μια παρατεταμένη επιβράδυνση στον τομέα των ακινήτων, ασθενέστερες καταναλωτικές δαπάνες και πτώση των εσόδων από εξαγωγές. Έχει αγωνιστεί να βρει νέους οδηγούς μετά από χρόνια έκρηξης επενδύσεων σε ακίνητα που τροφοδοτούνται από χρέος.
Το Πεκίνο αντιμετωπίζει επίσης μεγαλύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις στη φθορά των δεσμών με τις ΗΠΑ, την υποστήριξη του Σι στον Βλαντιμίρ Πούτιν και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αυξανόμενη στρατιωτική επιθετικότητα της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με τους FT.
Ασφάλεια πάνω από την ανάπτυξη
Ο κινεζικός γαλακτοκομικός γίγαντας Yili Group, μια ιδιωτική εταιρεία, ίδρυσε μια PAFD στα τέλη του περασμένου έτους, καθιστώντας την την πρώτη τέτοια μονάδα σε μια μη-SOE στην Εσωτερική Μογγολία, όπου η εταιρεία έχει την έδρα της. Τον Ιανουάριο, κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Yili, η οποία κατέχει αρκετές εταιρείες γάλακτος στη Νέα Ζηλανδία, δημιουργεί μια αμυντική δύναμη που «υπηρετεί σε καιρό ειρήνης, ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και μάχεται σε καιρό πολέμου».
Ο Τζέιμς Τσαρ, ειδικός για την Κίνα στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S Rajaratnam στη Σιγκαπούρη, απέδωσε την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις PAFD στο «κόμμα-κράτος του ΚΚΚ που τονίζει την “ασφάλεια” έναντι της “ανάπτυξης”», την οποία χρονολογεί τουλάχιστον στη δεύτερη θητεία του Σι, η οποία ξεκίνησε το 2017.
Η ανακοίνωση του Ομίλου Yili, είπε, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ακολουθεί αυτή την τάση.
Ο Δημοτικός Επενδυτικός Όμιλος της Σαγκάης, ένας επενδυτικός όμιλος τοπικής αυτοδιοίκησης, ίδρυσε επίσης μια PAFD τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Mengniu, ο κύριος ανταγωνιστής γαλακτοκομικών προϊόντων του Yili στην Εσωτερική Μογγολία, δημιούργησε ένα τμήμα τον περασμένο Μάιο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της κομητείας Horinger στην Εσωτερική Μογγολία, ένας τοπικός στρατιωτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι η PAFD του Mengniu πρέπει να τηρήσει την ηγεσία του κόμματος στις ένοπλες δυνάμεις, να ενισχύσει τις δυνατότητες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, να βελτιώσει τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη των επιχειρήσεων και να «βελτιώσει την ικανότητα να κερδίζει μάχες».
Πηγή: OT