Αυξημένη ήταν η ζήτηση για δάνεια στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ) κατά τα έτη 2022 και 2023, όπως ανέφερε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο Διευθυντής του Οργανισμού, Χριστόφορος Καπλάνης, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του ΟΧΣ.
Ο κ. Καπλάνης είπε ότι το 2022 εγκρίθηκαν 265 δάνεια ύψους 31,3 εκ. ευρώ, ενώ το 2023 εγκρίθηκαν 374 δάνεια αξίας 57,5 εκ. ευρώ. Σημείωσε ότι πρόθεση του Οργανισμού είναι να δίνεται προτεραιότητα σε αυτά που αφορούν αγορά ακινήτου, ώστε να μη χάνονται οι προκαταβολές που έχουν καταβάλει οι αγοραστές.
Βουλευτές με παρεμβάσεις τους και ερωτήσεις προς τους εκπροσώπους του ΟΧΣ, σημείωσαν ότι παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις και στην εξέταση αιτημάτων για νέα δάνεια, καθώς και στην εξέταση αιτημάτων για αναδιαρθρώσεις δανείων.
Ο κ. Καπλάνης, απαντώντας στις παρατηρήσεις αυτές, εξήγησε ότι λόγω της καθυστέρησης στον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου, ο ΟΧΣ αδυνατούσε να εξυπηρετήσει με ταχύτερους ρυθμούς κάποιες υποθέσεις. Σημείωσε ότι το 2023 έγινε μία μεγάλη προσπάθεια στο Σχέδιο Οικία και ότι γι’ αυτό ακριβώς εξετάστηκαν 1261 δάνεια για συνολικά 125 εκ. ευρώ.
Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η εξέταση των αιτήσεων και οι εγκρίσεις για δάνεια δίνονται ανάλογα με τις δυνατότητες του προσωπικού, επισημαίνοντας ότι και η Βουλή γνωρίζει πως υπάρχει υποστελέχωση στον ΟΧΣ και ότι η διαδικασία προσλήψεων που ξεκίνησε το 2021, ολοκληρώθηκε το 2023. Όσον αφορά τις αιτήσεις που αφορούν αναδιάρθρωση δανείων, σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει ξανά η επικοινωνία με δανειολήπτες, αλλά λόγω του χρονικού κενού που μεσολάβησε, χρειάζεται η επικαιροποίηση των στοιχείων που είχαν υποβληθεί.
Ο κ. Καπλάνης ανέφερε, ακόμα, ότι Λευκωσία και Λεμεσός παρουσιάζουν μεγαλύτερες ανάγκες λόγω πληθυσμού, αν και διαθέτουν μόνο ένα κατάστημα του ΟΧΣ η κάθε επαρχία. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, διοχετεύονται αιτήσεις από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό σε καταστήματα μικρότερων πόλεων. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή ο χρόνος εξέτασης αιτήσεων ανέρχεται στους 6-7 μήνες.
Κατόπιν προβληματισμού που εξέφρασε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, σχετικά με την αύξηση του κόστους του προσωπικού, παράλληλα με την αύξηση του κόστους μηχανογράφησης του ΟΧΣ, ο κ. Καπλάνης εξήγησε ότι ο Οργανισμός χρησιμοποιεί λογιστικό πρόγραμμα με την Υποστήριξη της ΚΕΔΙΠΕΣ, με την οποία ανανεώθηκε η σύμβαση για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ παράλληλα προχωρά και η διαδικασία για αναβάθμιση του Οργανισμού σε καινούριο σύστημα.
«Ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης δεν βρίσκεται σε εκείνα τα επίπεδα και ετοιμότητας για να υποστηρίξει με επάρκεια την αποστολή του, με αποτέλεσμα ο κοινωνικός χαρακτήρας του Οργανισμού να συνεχίσει να αλλοιώνεται», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς.
Επεσήμανε ότι καταγράφονται «μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων για συμμετοχή σε διάφορα κρατικά σχέδια για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, μεγάλες καθυστερήσεις στη συνομολόγηση βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, μεγάλες καθυστερήσεις και στην εξέταση των αιτήσεων για παραχώρηση δανείων, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που οι εμπορικές τράπεζες είτε δεν προχωρούν σε νέες είτε το κόστος δανεισμού είναι πολύ ψηλό».
«Ζητήματα με την στελέχωση του Οργανισμού καθώς και την τεχνολογική αναβάθμιση και του μηχανογραφικού του, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και να δοθούν επιτέλους λύσεις από την Κυβέρνηση», κατέληξε.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι ο προϋπολογισμός του ΟΧΣ είναι «πονεμένη ιστορία», ενώ αναφέρθηκε στις απαντήσεις που δόθηκαν από τους εκπροσώπους του Οργανισμού ως μη ικανοποιητικές. Σημείωσε ότι λαμβάνονται μηνύματα πως οι αναδιαρθρώσεις δανείων που εξετάζονται, αφορούν αιτήματα πριν 1,5-2 χρόνια και έθιξε το θέμα διόγκωσης του ποσού.
Ο κ. Παπαδούρης σημείωσε ότι τα συγκριτικά χαμηλά δανειστικά επιτόκια που προσφέρει ο ΟΧΣ, παρέχουν στον Οργανισμό μία «χρυσή ευκαιρία να ξεπεράσει τα προβλήματα που είχε εδώ και αρκετά χρόνια και να επωφεληθεί από νέους πελάτες», όπως είπε. Πρόσθεσε, όμως, ότι ο ΟΧΣ φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα.
Αναφερθείς στον αριθμό των δανείων που εγκρίθηκαν από τον ΟΧΣ κατά τα έτη 2022 και 2023, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι ζητήθηκε να παρουσιάσει ο Οργανισμός πόσες αιτήσεις δέχθηκε για τα έτη αυτά. «Αν δέχθηκε χιλιάδες αιτήσεις και κατάφερε να διεκπεραιώσει μόνο το 1/5 των αιτήσεων, σημαίνει ότι δεν πάμε καλά», πρόσθεσε. Έθιξε, ακόμα, το θέμα ρήτρας για καταβολή εφάπαξ ποσού, παράλληλα με την αίτηση για αναδιάρθρωση δανείου, για την οποία ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον ΟΧΣ.
Ο κ. Παπαδούρης κατέληξε ότι αναμένονται οι απαντήσεις του Οργανισμού, προσθέτοντας ότι «αν δεν έρθουν με απαντήσεις τεκμηριωμένες, που να δικαιολογούν τις αποφάσεις, προσωπικά είμαι προβληματισμένος για το αν θα πρέπει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός».
Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ
———–
Ελλειμματικός παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών ο προϋπολογισμός του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) για το 2024, ενώ αναμένεται ότι θα συνεχίσει να είναι ελλειμματικός και κατά τα έτη 2025 και 2026.
Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΧΑΚ, Μαρίνος Χριστοδουλίδης, θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ. Σημείωσε ότι ο ελλειμματικός προϋπολογισμός θα παραμείνει τέτοιος, λόγω κάποιων «ανελαστικών» πτυχών στη λειτουργία του οργανισμού, όπως είπε, που προκύπτουν από τον δημόσιο χαρακτήρα του.
Ενημέρωση για την πορεία του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ ζήτησαν τα μέλη της Επιτροπής. Όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση, τον περασμένο Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση επί του κειμένου του νομοσχεδίου και αναμένεται να προωθηθεί ενώπιον της νομικής υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο.