Τάκης Κληρίδης*
Άρθρο του Προέδρου Συμβούλιου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Τάκη Κληρίδη στην επετειακή έκδοση για τα 25 χρόνια ζωής του οικονομικού περιοδικού nomisma
Διανύουμε σήμερα μια περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας με την οικονομία και την κοινωνία να δοκιμάζονται συνεχώς. Παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και το ασταθές διεθνές περιβάλλον, η Κυπριακή οικονομία κατάφερε να αναδείξει την ανθεκτικότητα της καταγράφοντας θετική πορεία και το 2023. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα, η μείωση του δημοσίου χρέους, ο ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας και το χαμηλό επίπεδο ανεργίας ήταν στα θετικά αποτελέσματα της Κυπριακής οικονομίας το 2023.
Με συνθήκες αβεβαιότητας αναμένεται να εισέλθει και το 2024, με την κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα μας το νέο έτος. Ο πληθωρισμός, κυρίως εισαγόμενος, αλλά και από ότι φαίνεται και η διατήρηση των επιτοκίων σε ψηλά επίπεδα και το 2024 αποτελούν μια πρόκληση για την Κυπριακή οικονομία.
Πέραν όμως των βραχυπρόθεσμων μέτρων που έχουν τεθεί για μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων, η Κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, καθώς και παραγωγικές επενδύσεις που να αντιπροσωπεύουν μια ολιστική προσέγγιση για αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας.
Αναγνωρίζοντας την διάσταση αυτή, απαιτείται άμεσα η υλοποίηση της νέας Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας «Όραμα 2035», η οποία ετοιμάστηκε μετά από πρωτοβουλία του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου. Μέσα από την υλοποίηση της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής επιχειρείται η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που θα μπορέσει να οδηγήσει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής οικονομίας. Η νέα αυτή στρατηγική βασίζεται στην αξιοποίηση των πόρων, του ανθρώπινου δυναμικού και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου ώστε να διασφαλίσει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας για τα επόμενα 15 χρόνια και την ευημερία των σημερινών και μελλοντικών γενεών. Το Όραμα 2035 εμπεριέχει πρακτικές εισηγήσεις που στοχεύουν στο να καταστεί η χώρα μας ένα διεθνές πρότυπο, με υψηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας, αυξημένη παραγωγικότητα και εξαγωγικό προσανατολισμό, διασφαλίζοντας συνάμα μια βιώσιμη ανάπτυξη και μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.
Αδιαμφισβήτητα η υλοποίηση της Στρατηγικής θα βοηθήσει στην επίτευξη της πράσινης μετάβασης με σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν τη μείωση ρυπογόνων δραστηριοτήτων, την ενθάρρυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί από τις σοβαρότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ολόκληρος ο πλανήτης τα επόμενα χρόνια τόσο στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και την αποτροπή περαιτέρω φυσικών καταστροφών, όσο και στις συνεπακόλουθες σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Στόχος της Κυβέρνησης θα πρέπει να αποτελεί η υλοποίηση της πράσινης μετάβασης, καθώς τα οφέλη τα οποία προκύπτουν από αυτή επεκτείνονται τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική σφαίρα.
Βασική παράμετρος στην προσπάθεια για δημιουργία μιας βιώσιμης και ισχυρής οικονομίας η οποία να μπορεί να αντιμετωπίσει τους οποιεσδήποτε οικονομικούς κινδύνους παρουσιαστούν αποτελεί η προώθηση ενός νέου φορολογικού μετασχηματισμού και η άμεση εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Υπηρεσίας. Η επιτάχυνση υλοποίησης και εφαρμογής του πλάνου για το ψηφιακό μετασχηματισμό είναι επίσης πολύ σημαντική. Η ολοκλήρωση των σημαντικών αυτών μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης, καθώς αυτές θα συμβάλουν στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ειδικά η έγκαιρη , ολοκληρωμένη και στοχευμένη Φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.
Επιπλέον, προϋπόθεση για την ανάπτυξη αποτελεί και η τήρηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής εκ μέρους της Κυβέρνησης. Για τη διατήρηση της ανοδικής πορείας της οικονομίας αλλά και για την επίτευξη περαιτέρω προόδου για τη χώρα μας, θεωρείται απαραίτητος ο περιορισμός των ανελαστικών δαπανών και συγκεκριμένα της ανελαστικής δαπάνης του κρατικού μισθολογίου.
Με γνώμονα τη συνέχιση και ενίσχυση των προσπαθειών για συνδρομή του κυβερνητικού έργου στην περαιτέρω θωράκιση της οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της, καθώς και στη μακροπρόθεσμη ευημερία των πολιτών και των επιχειρήσεων, το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας θα συνεχίσει να συμβάλει άμεσα, ενεργά και αποτελεσματικά στις προσπάθειες του κράτους με την υποβολή συστάσεων, μελετών και εισηγήσεων με απώτερο στόχο την ενίσχυση της οικονομίας καθώς στην προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης.
Αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης το nomisma
Το οικονομικό περιοδικό Nomisma στα 25 χρόνια κυκλοφορίας του κατάφερε να αποτελέσει μια από τις πιο έγκυρες εκδόσεις σχετικά με θέματα οικονομίας και επιχειρήσεων. Στα χρόνια αυτά έχει καλύψει όλες τις σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις με εμπεριστατωμένη ανάλυση, και επαγγελματικό τρόπο αποτελώντας μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για θέματα οικονομίας.
Είναι για αυτό που θα ήθελα να συγχαρώ το οικονομικό περιοδικό Nomisma για την σημαντική συνεισφορά του στα οικονομικά δρώμενα της Κύπρου, καλύπτοντας όλα τα σημαντικά οικονομικά γεγονότα τόσο για την Κύπρου όσο και διεθνώς. Εύχομαι να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να αποτελεί ένα από τα πιο αξιόπιστα οικονομικά περιοδικά, συνεισφέροντας στη σοβαρή, αξιόπιστη ενημέρωση στα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την χώρα μας.
*Πρόεδρος Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας