11.8 C
Nicosia
Σάββατο 11 Ιανουάριος 2025 | 11:02

Η Ολομέλεια Βουλής των Ελλήνων συζητά σήμερα το ν/σ για ομόφυλα ζευγάρια

Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, το οποίο θα κατοχυρώσει και την αναγνώριση ισότιμων γονεϊκών δικαιωμάτων στα ομόφυλα ζευγάρια.

Η συζήτηση θα διαρκέσει δύο ημέρες, με το νομοσχέδιο, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες εβδομάδες, να αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Το νομοσχέδιο εισήλθε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, όπου και κατέθεσαν τις θέσεις τους επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς.

 «Ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου έχουν δηλώσει η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά. Κατά του νομοσχεδίου, τάσσονται το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τις σημερινές τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, η Μαρία Συρεγγέλα εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν διαχρονικά πρωτοπόρες στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ενίσχυση της οικογένειας».

Όπως σημείωσε, η ψήφιση του παρόντος νομοθετήματος είναι ανθρώπινο ζήτημα, που αφορά την αποκατάσταση της ορατότητας ανθρώπων, τονίζοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ομόφυλα ζευγάρια για την αναγνώριση των γονεϊκών τους δικαιωμάτων.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα υπογράμμισε ότι ο γάμος για όλους είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο. Όπως είπε, το δικαίωμα και η ισότητα δεν είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης, αλλά απορρέουν από το Σύνταγμα.

Ο Παύλος Χρηστίδης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι ο πολιτικός γάμος, προκύπτει ως ελεύθερη απόφαση δύο ενήλικων ατόμων, μέσα από την οποία αποκτούν δικαιώματα και υποχρεώσεις ο ένας έναντι του άλλου και από κοινού έναντι του κράτους –μια απόφαση στην οποία δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις και διακρίσεις.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας από την Πλεύση Ελευθερίας σημείωσε ότι η ρύθμιση αυτών των δικαιωμάτων αποτελεί καθήκον της ελληνικής Πολιτείας, έστω και καθυστερημένα, έστω και μετά από πιέσεις από την ΕΕ και ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να τα αναγνωρίσει.

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, η Έφη Αχτιόγλου ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει καμία προοδευτική στροφή, μιλώντας ταυτόχρονα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες εκφράστηκαν ανησυχίες στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

O βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αλλοιώνει τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας και τον θεσμό της οικογένειας. Τέλος, ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης εξέφρασε το όχι του κόμματός του απέναντι στο νομοσχέδιο, επικαλούμενος την πατρίδα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου κατέθεσαν ένταση αντισυνταγματικότητας η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη, υποστηρίζοντας ότι αυτό βάλλει κατά του θεσμού της οικογένειας αλλά και ότι βρίσκεται αντίθετα στις θέσεις της Ελληνικής Εκκλησίας.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητα απορρίφθηκε από τη Βουλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!