Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτεί πρόσθετα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει με σιγουριά στον στόχο του 2% πριν ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.
Απευθύνοντας εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στους υπεραισιόδοξους, ο ντε Γκίντος εξήγησε από την πλευρά του ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πρέπει να παρακολουθούν στενά τους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό, όπως η ταχεία αύξηση των μισθών, τα αυξημένα εταιρικά περιθώρια κέρδους και οι γεωπολιτικές εντάσεις.
«Ενώ βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν πρέπει να βιαστούμε», είπε σε εκδήλωση στο Σπλιτ της Κροατίας. «Θα χρειαστεί λίγος ακόμα χρόνος για να έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στο στόχο μας του 2%».
Και πράγματι, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ενώ ο πληθωρισμός δείχνει να υποχωρεί, δεν έχουν εξαλειφθεί οι ανοδικοί κίνδυνοι, όπως έδειξαν τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία στα οποία αποτυπώνονται οι μακροχρόνιοι κίνδυνοι.
«Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε νέα δεδομένα σχετικά με τους παράγοντες του δομικού πληθωρισμού, καθώς λαμβάνουμε στοιχεία για τους τελευταίους διακανονισμούς μισθών και τον επανακαθορισμό των τιμών από τις εταιρείες», δήλωσε ο Guindos.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να εξεταστούν «μαζί με τα εισερχόμενα δεδομένα».
Σε αντίστοιχο τόνο, επιφυλακτικής αισιοδοξίας, ο διοικητής της Κροατικής Κεντρικής Τράπεζας Μπόρις Βούιτσιτς, μιλώντας από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης, είπε: «Φαίνεται ότι τα καταφέρνουμε σωστά καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται -ελπίζουμε με βιώσιμο τρόπο- προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας».
Ο Ισπανός Pablo Hernandez de Cos, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ «περιμένει περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες και μήνες προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού θα είναι σταθερή προτού αρχίσουμε να χαλαρώνουμε την πολιτική μας».
Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης για «πολύ, πολύ σημαντικές» μεσοπρόθεσμες προκλήσεις για τις οικονομίες της περιοχής.
Εξάλλου, ο ντε Γκίντος είπε, επίσης, ότι «η δυνητική ανάπτυξη είναι πολύ πιθανό να επιβραδυνθεί στο μέλλον».
Βραχυπρόθεσμα, «τα εισερχόμενα δεδομένα συνεχίζουν να σηματοδοτούν αδυναμία», σημείωσε.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα στοιχεία που αναμένονται σήμερα Τετάρτη θα επιβεβαιώσουν ότι η παραγωγή στην ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο – μια εκτίμηση με την οποία συμφώνησε και ο ντε Γκίντος.
Πηγή: OT