Η Κίνα αντιμετωπίζει έλλειμμα εμπιστοσύνης καθώς η οικονομία της διέρχεται μαζική μετάβαση, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κρίση ακινήτων, δήλωσε κορυφαίος τραπεζικός διευθύνων σύμβουλος στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου Κυβερνήσεων του Ντουμπάι.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κίνας για μένα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Οι εξωτερικοί επενδυτές στερούνται εμπιστοσύνης στην Κίνα και οι εγχώριοι αποταμιευτές δεν έχουν εμπιστοσύνη», υπογράμμισε στο CNBC, ο Μπιλ Γουίντερς, Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Standard Chartered που εστιάζει στις αναδυόμενες αγορές.
«Αλλά νομίζω ότι η Κίνα διέρχεται μια σημαντική μετάβαση από την παλιά οικονομία στη νέα οικονομία», πρόσθεσε ο Γουίντερς. «Αν επισκεφτείτε τη νέα οικονομία, την οποία πολλοί από εσάς έχετε — εγώ έχω — θα δείτε ότι ολοένα ανθίζει, με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης και σε οτιδήποτε σχετίζεται με τα EV, ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, ό,τι αφορά τη βιώσιμη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα κ.λπ. .»
Προβλήματα
Όπως επισημαίνει το CNBC, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την Κίνα, της οποίας οι κλυδωνισμοί στο χρηματιστήριο, το πρόβλημα του αποπληθωρισμού και τα περιουσιακά δεινά ρίχνουν σκιά στις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ολοκληρώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, η ζήτηση για νέες κατοικίες στην Κίνα πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 50% την επόμενη δεκαετία.
Η μειωμένη ζήτηση για νέες κατοικίες θα καταστήσει δυσκολότερη την απορρόφηση του πλεονάζοντος αποθέματος, «παρατείνοντας την προσαρμογή μεσοπρόθεσμα και επιβαρύνοντας την ανάπτυξη», αναφέρει η έκθεση. Η αγορά ακινήτων και οι συναφείς βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στο CNBC στο Ντουμπάι την Κυριακή, τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις από το Πεκίνο προκειμένου να αναχαιτίσει τις οικονομικές του προκλήσεις.
Ο διεθνής δανειστής έχει συζητήσει με την Κίνα «μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα», είπε η Γκεοργκίεβα. «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι χωρίς βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη στην Κίνα μπορεί να πέσει κάτω από το 4%. Και αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα».
«Θέλουμε να δούμε την οικονομία να κινείται πραγματικά περισσότερο προς την εγχώρια κατανάλωση και να έχει λιγότερη εξάρτηση από τις εξαγωγές … αλλά για αυτό, [χρειάζονται] την εμπιστοσύνη του καταναλωτή», είπε. «Και αυτό σημαίνει ότι θα ήταν απαραίτητες διορθώσεις στα ακίνητα, να τεθεί σε εφαρμογή το συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς και αυτές οι μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στα θεμελιώδη στοιχεία της κινεζικής οικονομίας».
Ο Γουίντερς πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επισημαίνοντας ότι κάθε κοινωνία που έχει υποστεί μεγάλη οικονομική μετάβαση βιώνει αναπόφευκτα κάποιο επίπεδο αναταραχής και αυξανόμενους πόνους.
«Προσπαθούν να διαχειριστούν αυτή τη μετάβαση χωρίς να διαταράξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι που στη Δύση δεν καταφέραμε ποτέ», υπογράμμισε. «Κάθε μεγάλη βιομηχανική μετάβαση είχε μια μεγάλη ύφεση που σχετίζεται με αυτήν ή μια παγκόσμια οικονομική κρίση […]Νομίζω ότι θα τα βγάλουν πέρα μια χαρά».
Πηγή: ΟΤ