Την επιβολή κυρώσεων σε τρεις κινεζικές εταιρείες και μία ινδική επιχείρηση, σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες στο πλαίσιο των τελευταίων μέτρων τους για την καταστροφή της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας.
Εάν τα κράτη μέλη εγκρίνουν το σχέδιο, θα είναι η πρώτη φορά που οι επιχειρήσεις στην ηπειρωτική Κίνα και την Ινδία πλήττονται από κυρώσεις της ΕΕ .
Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλούνται οι Financial Times, οι εταιρείες, μαζί με μία στο Χονγκ Κονγκ, συγκαταλέγονται στις 21 νεοεισαγόμενες οντότητες και δεν μπορούν να κατονομαστούν για νομικούς λόγους. Η είδηση μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg.
Όταν η Επιτροπή πρότεινε πέρυσι να στοχοποιηθούν εταιρείες της ηπειρωτικής Κίνας , υποχώρησε υπό την πίεση των κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίες πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα για τα μέτρα.
Αξιωματούχοι της ΕΕ τότε δήλωσαν ότι το Πεκίνο είχε προσφέρει διαβεβαιώσεις ότι δεν υποστηρίζει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Τα νέα μέτρα
Όπως γράφουν οι FT τα προτεινόμενα μέτρα, θα απαγορεύουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες να συναλλάσσονται με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, καθώς οι Βρυξέλλες εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παράκαμψη των περιορισμών τους, ιδίως η προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για χρήση σε οπλικά συστήματα.
«Είναι επίσης σκόπιμο να συμπεριληφθούν σε αυτόν τον κατάλογο ορισμένες άλλες οντότητες σε τρίτες χώρες που υποστηρίζουν έμμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας. . . με το εμπόριο τέτοιων εξαρτημάτων», μαζί με περισσότερες ρωσικές εταιρείες, αναφέρει το έγγραφο.
Η πρόταση θα απαγορεύει επίσης την εξαγωγή στη Ρωσία εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή drones.
Το πακέτο κυρώσεων, που αναμένεται να εγκριθεί ενόψει της δεύτερης επετείου της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, θα είναι το 13ο που θα περάσει η ΕΕ. Ο κατάλογος των εταιρειών που υπόκεινται σε κυρώσεις θα φτάσει τις 643 εάν εγκριθεί.
Τα νέα ονόματα περιλαμβάνουν επίσης επιχειρήσεις στη Σρι Λάνκα, την Τουρκία, την Ταϊλάνδη, τη Σερβία και το Καζακστάν.
Πηγή: ΟΤ