Στη σταδιακή διαμόρφωση, με πρωτοβουλία του Παρισιού και της Ουάσιγκτον, ενός περιγράμματος διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η πρόταση της Γαλλίας – που υποστηρίζει τον διαχωρισμό του λιβανικού ζητήματος από την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας – περιπλέκεται από τη μη συμφωνία Ισραήλ και της Χαμάς ως προς τους όρους μιας εκεχειρίας, ενώ στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων, τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.
Υπογραμμίζεται πάντως η παράδοση στις Αρχές του Λιβάνου, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, από τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Στέφαν Σεζουρνέ του γαλλικού σχεδίου, το οποίο προηγουμένως είχε γίνει αντικείμενο συζητήσεων με τις ισραηλινές αρχές, και με διπλωματική πηγή να υποστηρίζει, ότι «η Χεζμπολάχ δεν δίνει ούτε απαντήσεις, ούτε διαβεβαιώσεις». Ωστόσο η ίδια πηγή εκτιμά, ότι «από τη στιγμή που θα υπάρξει εκεχειρία ή αναστολή των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, θα μπορούν να εξετασθούν τα πρώτα βήματα στο Λίβανο».
Η γαλλική πρόταση, όπως σημειώνεται, διαβιβάστηκε και στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, ο οποίος ηγείται της διαμεσολάβησης για την εξεύρεση ενός νέου modus vivendi, γύρω από τα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και ο οποίος το 2022 κατάφερε να επισφραγίσει μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους.
Κατά την εφημερίδα, ΗΠΑ και Γαλλία συμφωνούν σε ένα γενικό πλαίσιο, να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αντάλλαγμα μια διευθέτηση στα χερσαία σύνορα. Όπως σημειώνεται, ανώτατος παράγοντας της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τα σύνορα και ειδικότερα για την απελευθέρωση των αμφισβητούμενων εδαφών, ενώ ο Λίβανος απαιτεί να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις, οι οποίες έχουν εκτοπίσει 86.000 κατοίκους του νότιου Λιβάνου, οι στοχευμένες δολοφονίες καθώς και οι εναέριες υπερπτήσεις στην επικράτειά του.
Παρίσι και Ουάσιγκτον προτείνουν να προχωρήσουν σταδιακά, με γαλλική πηγή να διευκρινίζει, ότι «οι Ισραηλινοί, προκειμένου να βρεθεί μια πραγματική λύση, είναι έτοιμοι να συζητήσουν με βάση μια απόσυρση από μια συνοριακή λωρίδα 8 έως 10 χιλιομέτρων, μια απόσταση που ισοδυναμεί με το βεληνεκές των αντιαρματικών πυραύλων της Χεζμπολάχ» και Ισραηλινό αξιωματούχο να εκτιμά από την πλευρά του: «Τελικά, επιστρέφουμε στο 1701 και αυτή η αποχώρηση της Χεζμπολάχ 8 έως 10 χιλιομέτρων θα μπορούσε να είναι η αρχή της σταδιακής εφαρμογής».
Yπογραμμίζεται, ότι η Γαλλία δίνει έμφαση σε ένα πρόγραμμα υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου ώστε να αναπτυχθούν στη συνοριακή λωρίδα και ότι η ιδέα θα ήταν, μεταξύ άλλων, να ζητηθεί για άλλη μια φορά η συμβολή του Κατάρ, το οποίο ήδη παρέχει μέρος της χρηματοδότησης των λιβανικών δυνάμεων. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ στο Παρίσι, στα τέλη Φεβρουαρίου, αναφέρει η εφημερίδα.