Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας σε Σερβοελληνικό επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται με αφορμή το γεγονός ότι η Σερβία θα φιλοξενήσει την έκθεση Specialized Expo 2027. Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που έχει προσκληθεί από την σερβική πλευρά να ενημερωθεί για την Specialized EXPO 2027.
Στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και τον υφυπουργό για την Εξωστρέφεια και την Οικονομική διπλωματία. Για το Φόρουμ μάλιστα θα ταξιδέψει στο Βελιγράδι ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον Κώστα Φραγκογιάννη, στην οποία συμμετέχουν περί τις 35 επιχειρήσεις των κλάδων κατασκευών και υλικών, ενέργειας και υποδομών, διαχείρισης ακινήτων, περιβαλλοντικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται πως υφίστανται πολύ αξιόλογες προοπτικές ενδυνάμωσης και διεύρυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων μέσω της πραγματοποίησης στοχευμένων επιχειρηματικών αποστολών ελληνικών εταιριών στη Σερβία, ιδίως στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ICT) και της διαχείρισης αποβλήτων (ειδικά αναφορικά με την επεξεργασία λυμάτων). Επίσης, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για ανάληψη έργων από ελληνικές εταιρείες μέσω της συμμετοχής τους σε χρηματοδοτούμενα διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως τα προενταξιακά κονδύλια IPA III της Ε.Ε. που εστιάζουν κυρίως στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής καθώς και της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης & Εκπαίδευσης. Και ιδιαίτερη σημασία έχει η σύγκληση του Δ΄ Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας προκειμένου να προαχθεί η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας με τη Σερβία είναι διαχρονικά πλεονασματικό. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022, σημειώθηκε σημαντική αύξηση της τάξης του 26,1% στις ελληνικές εξαγωγές και αντίστοιχη αύξηση στον διμερή όγκο εμπορίου (22,4%).
Η εκτίμηση είναι πως η εγγύτητα και οι παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας δημιουργούν σαφείς προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων, καθώς επίσης και η υποχώρηση της πανδημίας. Σημειώνεται ότι, διαχρονικά, το μερίδιο των γεωργικών προϊόντων & τροφίμων αντιστοιχεί στο 50% περίπου του συνολικού διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Σερβίας.
Πού δραστηριοποιούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις
Περί τις 250 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων διαθέτουν σήμερα στη Σερβία απόθεμα ΑΞΕ της τάξης των 634 εκατ. ευρώ, έχοντας δημιουργήσει σχεδόν 25.000 θέσεις εργασίας. Κυριότεροι τομείς δραστηριοποίησης των εταιριών ελληνικών συμφερόντων είναι οι κατασκευές, η βιομηχανία τροφίμων & ποτών, το λιανικό εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες & τεχνολογίες πληροφορικής (ICT), οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες και η παροχή συμβουλευτικών/νομικών υπηρεσιών.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη • [email protected]