Τα συμπεράσματα από τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, είναι πολλά και πολύ σημαντικά και σίγουρα μπορεί κανείς να διαφωνήσει. Αλλά για την 67η υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι μόνο ένα: Ο δημοσιογράφος είναι «ηλίθιος» και ο Πούτιν «ψεύτης»! Έχει όμως δίκιο;
Μετά τη συνέντευξη που προβλήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου, ζητήθηκε από την σύζυγο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να σχολιάσει.
Η Κλίντον, μιλώντας στο MSNBC, στην πραγματικότητα γελοιοποίησε τον δημοσιογράφο, καθώς η συνέντευξη, της δείχνει «αυτό που νομίζουν όλοι» ότι ο «Κάρλσον είναι ένας χρήσιμος ηλίθιος».
«Εάν διαβάσεις τι λένε τα ρωσικά ΜΜΕ, κάνουν πλάκα μαζί του. Είναι σαν το σκυλάκι [του Πούτιν]» είπε για τον δημοσιογράφο που μέχρι πρότινος εργαζόταν στο Fox News.
«Είναι σαν να έχεις απολυθεί από τόσα ΜΜΕ στις ΗΠΑ» και στη συνέχεια «δεν θα με εξέπληττε εάν επανάκαμπτε κλείνοντας συμβόλαιο με ένα ρωσικό Μέσο, διότι είναι ο χρήσιμος ηλίθιος» πιστεύει η ίδια.
Ο Κλίντον με χαμόγελο και ευχάριστη διάθεση πιστεύει ότι ο Κάρλσον «λέει πράγματα που δεν είναι αλήθεια, παπαγαλίζει ότι λέει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τα τόσα ψέματα που λέει για την Ουκρανία. Συνεπώς, δεν βλέπω τον λόγο να μην του δώσει ο Πούτιν μια συνέντευξη…».
Είναι ανόητο αυτό που κάνει η Κλίντον
Σχολιάζοντας ο διακεκριμένος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Τζον Μερσχάιμερ την αντίδραση της Κλίντον δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή του.
«Είναι ο τυπικός τρόπος που το κατεστημένο σχετικά με την εξωτερική πολιτική –στο οποίο εντάσσεται η Κλίντον- απαντά σε ανθρώπους που διαφωνούν μαζί του, αντί να ασχολείται με την ουσία της διαφωνία» υποστηρίζει ο Μερσχάιμερ, ο οποίος δεν έχει καμία αμφιβολία ότι «αυτό που κάνει το αμερικανικό κατεστημένο είναι να επιδίδεται σε βρισιές, «είναι χρήσιμος ηλίθιος», «είναι το κουτάβι του Πούτιν», «δεν είναι πολύ έξυπνος» κτλ».
«Κοιτάξτε, δεν είστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσετε με τον Πούτιν ούτε με τον Τάκερ Κάρλσον» αλλά «ο Πούτιν είναι παγκόσμια ιστορική φιγούρα, που έχει μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ, έχει συγκριμένη γνώμη για τον κόσμο, τον πόλεμο στην Ουκρανία, για την κυβέρνηση Μπάιντεν» και αναρωτιέται πως συνεπώς «δεν θα ήταν καλό πράγμα να ακούσουμε τι σκέφτεται για όλα αυτά που έχουν σημασία. Νομίζω ότι θα ήταν ένα καλό πράγμα για να το ακούσουμε».
Μη ξεχνάμε ότι στις ΗΠΑ, εδώ και δύο χρόνια, οι Αμερικανοί δεν έχουν ακούσει τις απόψεις από τον ίδιον τον Πούτιν, λόγω της υστερικής ρωσοφοβίας, που δυσκολεύει την κυκλοφορία πληροφοριών από άλλες πηγές. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, κλείνοντας ακόμα και ΜΜΕ που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, ακολουθώντας τις αμφιλεγόμενες εντολές της Κομισιόν.
Χίλαρι, από τους πιο ψεύτες πολιτικούς των ΗΠΑ
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ψεύτης. Δίχως αμφιβολία, σε διεθνείς κρίσεις και πολέμους, όλες οι πλευρές μπορεί λίγο ή πολύ να δημιουργούνε τα δικά τους αφηγήματα, σε αυτό δεν εξαιρείται ούτε ο Πούτιν, ούτε ο Μπάιντεν και σίγουρα ούτε ο Ζελένσκι.
Ωστόσο, η Κλίντον διαπράττει ατόπημα να μιλάει τόσο άνετα περί ψεύδους ενώ η πολιτική της καριέρα συνοδεύεται από ψεύματα και σκανδαλώδεις πολιτικές γκάφες.
Στις προεδρικές εκλογές του 2016, το Newsweek είχε στείλει 150.000 τεύχη στους διανομείς Τύπου που πανηγύριζαν την «νίκη» της Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο, μετά τη νίκη του Τραμπ έτρεξαν να τα μαζέψουν. «Θυμηθείτε τι είχε πει η Χίλαρι Κλίντον για τους υποστηρικτές του Τραμπ, ότι είναι αξιοθρήνητοι. Είναι πραγματικά ανόητο να πεις κάτι τέτοιο. Βλέπεις την ίδια γραμμή επιθέσεων να υιοθετείται και σήμερα στη περίπτωση με τη συνέντευξη του Πούτιν» αναφέρει ο Μερσχάιμερ.
Τότε η Washington Post είχε συγκεντρώσει μια γκάμα από ψέματα που έχει πει στη καριέρα της η Κλίντον. Δημοσκόπηση του NBC έδειχνε ότι μόνο το 11% πίστευε ότι η Κλίντον ήταν αξιόπιστη.
Για παράδειγμα είχε δηλώσει το 2008 ότι είχε ασκήσει κριτική στον πόλεμο του Ιράκ πριν το κάνει ο Ομπάμα ή ότι οι παπαππούδες της ήταν μετανάστες. Προφανώς τίποτα από αυτά δεν ισχύουν. Στο αξιόπιστο Politifact μπορεί κανείς να δει πολλά καταγεγραμμένα ψέματα της Κλίντον, εναντίον αντιπάλων της και όχι μόνο.
«Εισβολέας» ο Πούτιν, «γεράκι» η Κλίντον
Άραγε η Χίλαρι πως θα ήταν σαν πρόεδρος; Ενδεχομένως για κάποιους, μάλλον περισσότερο επιθετική από τον Πούτιν. Το 2016 το έγκριτο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy ανέφερε ότι «αν η Χίλαρι Κλίντον γινόταν πρόεδρος μια μέρα των ΗΠΑ θα προσέγγιζε διεθνείς μακροχρόνιες κρίσεις με στρατιωτικές επεμβάσεις και επέκταση των κρίσεων».
Πράγματι το γερακίσιο «βιογραφικό» της είναι πλούσιο.
Για του λόγου το αληθές, το 2002, ως γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, η Κλίντον ψήφισε υπέρ της εξουσιοδότησης για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ, καθώς ισχυρίστηκε ότι ήθελε να διασφαλίσει ότι ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ήταν «στην ισχυρότερη δυνατή θέση για να ηγηθεί της χώρας μας στον ΟΗΕ ή στον πόλεμο», δείχοντας στον Σαντάμ Χουσεΐν ότι η χώρα ήταν ενωμένη.
Ενώ το 1998 ήταν αντίθετη σε επιθέσεις κρουζ στο Αφγανιστάν για να εξοντωθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, επί υπουργείας της, το Πακιστάν δέχτηκε 300 επιθέσεις με drones σκοτώνοντας χιλιάδες αθώους πολίτες.
Στο Αφγανιστάν, η Κλίντον κατάφερε να αυξήσει τις αμερικανικές δυνάμεις κατά 30.000 άνδρες. Περισσότερα από τα ¾ όλων των απωλειών των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν σημειώθηκαν μετά από αυτή την αύξηση της Κλίντον.
Το 2011 στήριξε την εισβολή των Ευρωπαίων στη Λιβύη για να ανατραπεί το καθεστώς Καντάφι. «Ζητήσαμε από τους συμμάχους μας, τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, να πάνε μαζί μας στο Αφγανιστάν πριν από 10 χρόνια. Ήταν εκεί, και πολλοί από αυτούς ήταν εκεί παρά το γεγονός ότι δεν δέχτηκαν επίθεση.… Όταν πρόκειται για τη Λιβύη, αρχίσαμε να ακούμε από το Ην. Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν προς το ζωτικό εθνικό τους συμφέρον», είχε δηλώσει.
Την ίδια χρονιά, ενέκρινε την επιδρομή του Navy SEAL στο Πακιστάν, που σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, «παρόλο που αναγνώριζε ότι πιθανότατα θα δηλητηρίαζε τις διπλωματικές σχέσεις με το Πακιστάν για σύντομο χρονικό διάστημα».
Το 2012 φέρεται να πρότεινε στον Λευκό Οίκο -μαζί με τον διευθυντή της CIA Ντέιβιντ Πετρέους- ένα κρυφό πρόγραμμα για την παροχή όπλων σε ελεγμένες συριακές ανταρτικές ομάδες που πολεμούν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ενώ σήμερα επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 2015 ήταν κάθετη ότι Νο1 στόχος θα έπρεπε να είναι η ανατροπή του προέδρου της Συρίας.
Η Κλίντον, είναι μια ενδεικτική περίπτωση που ξεγυμνώνει το αμερικανικό κατεστημένο στις ΗΠΑ που πάσχει από ρωσοφοβία και ενισχύει το πολεμικό κλίμα που συμποτάρει τις εικαιρίες για να αναπτύξει κανείς τα επιχειρήματά του με έναν «εκλεπτυσμένο τρόπο με τον οποίο συμφωνείς η διαφωνείς», όπως θα ήθελε ο Μερσχάιμερ.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν λειτουργούμε έτσι στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες, υπάρχει τόσο πολύ ρωσοφοβία, τόση υστερία για τον Πούτιν, που ακόμα στη σκέψη ότι ο Κάρλσον παίρνει συνέντευξη από τον Κάρλσον τρελαίνει πολλούς ανθρώπους που τους κάνει να συμπεριφέρονται με ανόητους τρόπους και αυτό συνέβη με την Χίλαρι Κλίντον» καταλήγει ο Αμερικανός επιστήμονας και έχει δίκιο.
Πηγή: In.gr