Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο, όπου η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου», και η 15η Φεβρουαρίου, ως η «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου». Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, η μείωση του χάσματος, όσον αφορά τη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο, καθώς και η ανάδειξη της σημασίας τόσο της πρόληψης, όσο και της έγκαιρης διάγνωσης.
Αυτό αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση, οι Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), Europa Donna Κύπρου, Europa Uomo Κύπρου, Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, Σύνδεσμος «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή», Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου
Όπως αναφέρεται, το 2024, σηματοδοτεί το τρίτο έτος της παγκόσμιας τριετούς εκστρατείας της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου, (The Union for International Cancer Control – UICC) με κεντρικό σύνθημα «Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου». Φέτος, η εκστρατεία εστιάζει στην ενθάρρυνση και προτροπή των θεσμών να υιοθετήσουν μηχανισμούς και πρακτικές για την ισότητα στην υγεία, βελτιώνοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες που προσφέρονται για τον καρκίνο και μειώνοντας την οικονομική ανισότητα των υπηρεσιών, κλείνοντας έτσι το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου.
Ο καρκίνος στους ενήλικες αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου παγκοσμίως, αφού 1 στους 5 άνδρες και 1 στις 6 γυναίκες θα διαγνωσθούν με καρκίνο, ενώ 1 στους 8 άνδρες και 1 στις 11 γυναίκες θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας αυτής.
Επίσης, κάθε χρόνο, περισσότερα από 400.000 παιδιά και έφηβοι κάτω των 20 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Το ποσοστό επιβίωσης εξαρτάται από την περιοχή, με 80% επιβίωση στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά έως και 20% μόνο στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), η Europa Donna Κύπρου, το Europa Uomo Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, o Σύνδεσμος «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή», το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, και ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, σε συνεργασία με το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, ενώνουν και φέτος τις φωνές τους και συμμετέχουν ενεργά στην παγκόσμια εκστρατεία: «Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου», καθώς και στην εκστρατεία: «Κανένα παιδί δεν πρέπει να πεθάνει από καρκίνο: θεραπεία για περισσότερα, φροντίδα για όλα».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, ο Γενικός Διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, Πάνος Εργατούδης, εκ μέρους όλων των Συνδέσμων Ασθενών και υπηρεσιών υπογράμμισε ότι «αποτελεί συλλογική ευθύνη όλων των εταίρων, να βεβαιωθούμε ότι η κοινωνία και οι θεσμοί είναι γνώστες των αναγκών αντιμετώπισης του καρκίνου. Όλοι, όσοι έχουμε άμεση εμπλοκή με την αντιμετώπιση του καρκίνου δεσμευόμαστε με τις πράξεις μας καθημερινά για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα, χωρίς ανισότητες και με επίκεντρο τον άνθρωπο».
Σε μήνυμα του, ο Παγκύπριος Αντιλευχαιμικός Σύνδεσμος αναφέρει ότι, εδώ και 20 χρόνια βρίσκεται δίπλα στους ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, συμβάλλοντας στην οικονομική, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη τους στα στάδια της διάγνωσης, της θεραπείας και της αποκατάστασης.
Παράλληλα προωθεί δράσεις που στοχεύουν στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, σε συνεργασία με επιστημονικές οργανώσεις και άλλους φορείς.
Σε μήνυμα του εξάλλου, ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Δρ Χρίστος Μηνά αναφέρει ότι ο καρκίνος παραμένει μια σοβαρή απειλή που επηρεάζει τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών – επηρεάζει σοβαρά όχι μόνο τη ζωή των πασχόντων, αλλά και τις οικογένειές τους, και ασκεί μεγάλη πίεση στα υγειονομικά και κοινωνικά συστήματα και τις οικονομίες των κρατών-μελών.
Σημειώνει ότι η χρήση καπνού εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% όλων των καρκίνων να αποδίδεται στη χρήση καπνού. Υπάρχουν πάνω από 60 καρκινογόνες ουσίες στον καπνό του τσιγάρου που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου στον πνεύμονα και σε τουλάχιστον 16 άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος.
Δυστυχώς, συνεχίζει, η νέα πολύ διαδεδομένη τάση της χρήσης προϊόντων ατμίσματος, έχει επικρατήσει σε μεγάλο ποσοστό στις μέρες μας, κυρίως ανάμεσα στη νεολαία – αυτό οφείλεται στην εσφαλμένη αντίληψη ότι η άτμιση είναι λιγότερο επικίνδυνη από την καύση. Ωστόσο, προσθέτει, τα προϊόντα ατμίσματος είναι επίσης βλαβερά για την υγεία και τέτοια προϊόντα ατμίσματος, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, περιέχουν πολλές χημικές ουσίες και η εισπνοή τους στους πνεύμονες δεν είναι ασφαλής.
Ταυτόχρονα, αναφέρει, εσφαλμένη είναι και η εντύπωση ότι η χρήση ναργιλέ είναι λιγότερο βλαβερή από το συμβατικό τσιγάρο και ο καπνός που χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως ο ναργιλές δεν είναι λιγότερο τοξικός από εκείνον του τσιγάρου, και το νερό στο εσωτερικό του δεν φιλτράρει τα τοξικά συστατικά του. Επιπρόσθετα, συνεχίζει, ο καπνός του ναργιλέ περιέχει υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών, όπως πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, βαρεά μέταλλα και καρκινογόνα χημικά.
Από την πλευρά της, σημειώνει ο Δρ Μηνά, η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με 740 χιλιάδες νέες περιπτώσεις καρκίνου ετήσια παγκοσμίως.
«Ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το αλκοόλ (ως αιθανόλη) μπορεί να προκαλέσει καρκίνο είναι μέσω βλάβης του DNA. Το αλκοόλ, όπως ταξινομείται από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο, είναι τοξική, ψυχοδραστική ουσία που προκαλεί εξάρτηση και συνδέεται αιτιωδώς με επτά τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος, του λάρυγγα, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού. Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με 740.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο παγκοσμίως», προσθέτει.
Ο Δρ Μηνά αναφέρει επίσης στο μήνυμα του, ότι ο κίνδυνος για καρκίνο πολλαπλασιάζεται όταν η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται παράλληλα με το κάπνισμα. «Τα άτομα που καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ παράλληλα έχουν 5 φορές αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του οισοφάγου, σε σχέση με τα άτομα που είτε καπνίζουν ή κάνουν χρήση αλκοόλ, Για τα άτομα που κάνουν βαριά χρήση αλκοόλ όμως ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 30 φορές», επισημαίνει.