7.8 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 | 1:59

Μισέλ: Το πλαίσιο των 26 για Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μπορεί να είναι βάση για συμφωνία 27

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), στο οποίο συμφώνησαν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαίρεση την Ουγγαρία στη Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο Δεκέμβριο «θέτει τις βάσεις για οριστικοποίηση μιας συμφωνίας στο επίπεδο των 27», αναφέρει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Πριν από τη σύνοδο θα προηγηθεί δείπνο την Τετάρτη το βράδυ το οποίο παραθέτει ο κ. Μισέλ στους 27 ηγέτες στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η σύνοδος ξεκινά στις 10 το πρωί τοπική ώρα (11 το πρωί ώρα Κύπρου) της Πέμπτης.

Στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους ηγέτες, ο κ. Μισέλ αναφέρει πως τα ζητήματα στην ατζέντα αφορούν την αναθεώρηση του ΠΔΠ για την περίοδο 2021 – 2027, τη στρατιωτική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, όσον αφορά την αναθεώρηση του ΠΔΠ, ο κ. Μισέλ υπενθυμίζει πως τον Δεκέμβριο «26 ηγέτες έδωσαν την ισχυρή στήριξή τους σε ένα ισορροπημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο (negotiation box)» που περιλαμβάνει την αναθεώρηση των αναγκών όσων αφορά την «στήριξη για την Ουκρανία, τη διαχείριση της μετανάστευσης και την εξωτερική της διάσταση, τη στήριξη στα Δυτικά Βαλκάνια και την απάντησή μας σε φυσικές καταστροφές».

«Αυτό το διαπραγματευτικό πλαίσιο θέτει τις βάσεις για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας στο επίπεδο των 27. Η επίτευξη συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία μας, και κυρίως όσον αφορά τη δέσμευση μας να παρέχουμε σταθερή στήριξη στην Ουκρανία. Το βάρος βαρύνει αποκλειστικά εμάς να βρούμε μια λύση και να πετύχουμε αποτελέσματα», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη σύνοδο της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία για την αναθεώρηση του ΠΔΠ λόγω της διαφωνίας της Ουγγαρίας με τη συμπερίληψη σε αυτό κονδυλίων προς στήριξη της Ουκρανίας. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ουγγαρία να επιμένει μεταξύ άλλων πως η βοήθεια αυτή θα πρέπει να ανανεώνεται σε ετήσια βάση με ομοφωνία, αντί με ειδική πλειοψηφία όπως προβλέπεται.

Στην επιστολή του, ο κ. Μισέλ αναφέρει ακόμα πως οι ηγέτες θα συζητήσουν «επειγόντως όλες τις πτυχές της στρατιωτικής μας βοήθειας προς την Ουκρανία», που περιλαμβάνει «παράδοση πυρομαχικών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2023, και την προσαρμογή των σχετικών μέσων της ΕΕ για την ταχύτερη παράδοση της βοήθειας» κατά τρόπο συμπληρωματικό της βοήθειας σε διμερές επίπεδο, συμπληρώνοντας παράλληλα τις διμερείς προσπάθειες.

«Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε τις δωρεές μας, να προσαρμόσουμε παραγγελίες και να κάνουμε νέες – κάτι που θα ενισχύσει επίσης την ευρωπαϊκή αμυντική μας βιομηχανία», σημείωσε.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μισέλ επανέλαβε πως «όλοι οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς προϋποθέσεις», ενώ η ΕΕ θα πρέπει να συμβάλει «στην αποκατάσταση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα».

«Υπό το πρίσμα των ανησυχητικών περιφερειακών εξελίξεων, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα ασφάλειας, να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την αυτοσυγκράτηση και να συζητήσουμε μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης, ειδικά στην Ερυθρά Θάλασσα», σημείωσε.

Ακόμα, πρόσθεσε, «θα πρέπει να συζητήσουμε πώς να αναβιώσουμε την πολιτική διαδικασία για μια λύση δύο κρατών – τη μόνη βιώσιμη επιλογή που μπορεί να φέρει βιώσιμη ειρήνη τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους και ενισχυμένη περιφερειακή ασφάλεια».

«Οι προσπάθειές μας θα πρέπει να στοχεύουν στη διασφάλιση της τήρησης του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλους» κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!