Στο νομοσχέδιο για την κατοχύρωση της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα, το οποίο υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά μόνον με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος, αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Παύλος Μαρινάκης, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Κάνοντας λόγο για μια ρύθμιση, η οποία «αλλάζει το τοπίο της ψήφου των αποδήμων, αλλά και το τοπίο για τους εκλογείς στην Ελλάδα», ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι ενισχύει την εκλογική συμμετοχή και εμβαθύνει την αντιπροσωπευτικότητα της δημοκρατίας.
«Δυστυχώς, η αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι η αρχική συναίνεση προς το νομοσχέδιο ήταν προσχηματική καταψηφίζοντας τελικά», σημείωσε, βάλλοντας κατά της αντιπολίτευσης που καταψήφισε τη σχετική ρύθμιση.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η τροπολογία επέκτασης του δικαιώματος της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές, η οποία δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 200 ψήφων, θα επανέλθει από την κυβέρνηση μετά τις Ευρωεκλογές.
Ακόμα, μιλώντας για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα βήμα το οποίο έχουν «νομοθετήσει 36 χώρες στον κόσμο, 20 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη».
Η συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως είπε, προστατεύει, μεταξύ άλλων, και «τα συμφέροντα των παιδιών, ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών».
«Η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο αυτόματα συνεπάγεται την εφαρμογή ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου των σχέσεων συγγένειας, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι με το νομοσχέδιο δεν «επεκτείνεται το δικαίωμα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε ζευγάρια ανδρών, σε ζευγάρια εκτός γάμου ή σε σύμφωνο συμβίωσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στις έννοιες: Γονέας 1/ Γονέας 2 και δεν τροποποιείται καθόλου το νομοθετικό πλαίσιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης».
Ερωτηθείς για τη διαφωνία του Υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη με το νομοσχέδιο, η οποία εκφράστηκε και στο χθεσινό Υπουργικό, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, που παρουσίασαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας.
«Η κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην Ελληνική Διασπορά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ελληνική ομογένεια», μέσα από έξι στρατηγικούς στόχους, κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.