Η Κίνα μειώνει τον επόμενο μήνα τα κεφάλαια που θα πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικό, με στόχο να δώσει ώθηση στον δανεισμό, όπως ανέφεραν την Τετάρτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι Κινέζοι αξιωματούχοι προσπαθούν να αναζωπυρώσουν την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη της χώρας.
Η απόφαση έρχεται τη στιγμή που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης κρίσης στον τομέα των ακινήτων, της υποτονικής εγχώριας κατανάλωσης και της εξασθένησης της εξωτερικής ζήτησης για κινέζικα προϊόντα.
“Ο διοικητής της Λαϊκής (Κεντρικής) Τράπεζας της Κίνας Pan Gongsheng δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 24 Ιανουαρίου ότι ο δείκτης υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) θα μειωθεί κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, στις 5 Φεβρουαρίου”, μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Η κίνηση αυτή θα παράσχει “ρευστότητα ύψους ενός τρισεκατομμυρίου γιουάν (140 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην αγορά”, πρόσθεσε.
Η Κίνα μείωσε για τελευταία φορά το RRR τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες σε περίπου 7,4%.
Η τελευταία απόφαση είναι “ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν αρκεί για να ενισχύσει την οικονομική δυναμική”, δήλωσε στο AFP ο Zhiwei Zhang, Πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Pinpoint Asset Management.
“Μια πιο προληπτική δημοσιονομική στάση με έμφαση στην κατανάλωση είναι πιο σημαντική και αποτελεσματική”, πρόσθεσε ο κ. Zhang.
“Η κατανομή των δημοσιονομικών πόρων προς την κατανάλωση αντί στις επενδύσεις είναι κρίσιμη, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει αποπληθωριστικές πιέσεις”, σημείωσε.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε ακόμη την Τετάρτη ότι σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες πολιτικές που θα προσφέρουν στήριξη στον προβληματικό τομέα των ακινήτων της χώρας.
Η Κίνα κατέγραψε το 2023 έναν από τους χειρότερους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξής της από το 1990, μειώνοντας τις ελπίδες για ταχεία οικονομική ανάκαμψη μετά το τέλος των δρακόντειων περιορισμών για την COVID–19 στα τέλη του 2022.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας αυξήθηκε κατά 5,2% για να φθάσει στα 126 τρισεκατομμύρια γιουάν (17,8 τρισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, όπως αποκάλυψαν οι εθνικές στατιστικές αρχές την περασμένη εβδομάδα.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ ήταν μια βελτίωση σε σχέση με την αύξηση κατά 3% που καταγράφηκε το 2022, όταν η πολιτική για μηδέν COVID– 19 επιβάρυνε σημαντικά τη δραστηριότητα και σηματοδότησε την πιο αδύναμη επίδοση της κινέζικης οικονομίας από το 1990, εξαιρουμένων των ετών της πανδημίας.
Η οικονομία της Κίνας γνώρισε μια αρχική ανάκαμψη μετά την πανδημία, αλλά έμεινε από δυνάμεις μέσα σε λίγους μήνες, καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έπληξε την κατανάλωση.