Στην πράσινη μετάβαση και την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του, στη συζήτηση «European Green Deal, Anyone?», στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου και ανέπτυξε την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα.
Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, σημείωσε ότι, όπως αποδεικνύουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, τα ζητήματα της πράσινης μετάβασης έχουν εκτός από περιβαλλοντική και βαθύτατη οικονομική σημασία.
Αναφερόμενος στους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα εκ του συνολικού κονδυλίου των 36 δισεκατομμυρίων ευρώ που της αντιστοιχεί, έχει κατευθύνει άνω του 25% αυτού προς την πράσινη μετάβαση.
Πιο συγκεκριμένα για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, σημείωσε ότι βραχυπρόσθεσμα η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει πάροχος ενέργειας τουλάχιστον για τα Βαλκάνια, με την κατασκευή ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στη Βόρεια Ελλάδα.
«Να αξιοποιήσουμε τις μοναδικές γεωγραφικές μας δυνατότητες, ενδεχομένως ακόμη και, αν χρειαστεί, να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι την Ουκρανία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Τόνισε, παράλληλα, ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της χώρας είναι να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, «αξιοποιώντας το σημαντικό δυναμικό που διαθέτουμε, ιδίως όσον αφορά την υπεράκτια αιολική ενέργεια».
«Φιλοδοξούμε λοιπόν να διαδραματίσουμε βραχυπρόθεσμα ηγετικό ρόλο ως πάροχοι ενεργειακής ασφάλειας, βοηθώντας επίσης κάποιους από τους βαλκάνιους φίλους μας να απαλλαγούν ταχύτερα από τον άνθρακα. Όμως, ευελπιστούμε ότι θα γίνουμε επίσης καθαρός εξαγωγέας πράσινης ενέργειας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα», τόνισε.
Σε αυτό το επίπεδο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισε τη σημασία επικέντρωσης στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, ώστε η Ευρώπη να αξιοποιήσει το δυναμικό πράσινης ενέργειας που διαθέτει στην επικράτειά της. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη διάνοιξης διασυνδέσεων με την Αφρική, η οποία έχει σημαντικό δυναμικό για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, ιδίως από την ηλιακή ενέργεια.