28.3 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Μάιος 2024 | 19:47

Με ασθενικό ρυθμό 5,2% αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας το 2023

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα πως η οικονομία της αναπτύχθηκε το 2023 με ρυθμό 5,2%, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πιο ασθενικούς των τελευταίων τριών δεκαετιών, αν εξαιρεθεί η περίοδος της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το Πεκίνο είχε ορίσει στόχο η ανάπτυξη να κυμανθεί «περί το 5%» μετά την επέκταση κατά 3% του ΑΕΠ το 2022, περίοδο κατά την οποία ενέσκηψε κρίση στον τομέα των ακινήτων, η κατανάλωση ήταν άτονη και οι αβεβαιότητες έπληξαν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Καθώς έχει τεράστια πολιτική σημασία, μολονότι γενικά αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, ο επίσημος δείκτης του ΑΕΠ παρακολουθείται στενά, με δεδομένο το ειδικό βάρος της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία.

Ομάδα οικονομολόγων που απάντησε σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου προχθές Δευτέρα προέβλεψε ακριβώς αυτό το μέγεθος (5,2%), το οποίο επιβεβαίωσε εξάλλου ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ χθες Τρίτη στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Το 2022, το ΑΕΠ είχε ανακοινωθεί πως επεκτάθηκε με ρυθμό 3%, παρά τους δρακόντειους περιορισμούς εξαιτίας της COVID-19, που επιβάρυναν την οικονομική δραστηριότητα.

Μετά την άρση των μέτρων, το Πεκίνο όρισε στόχο η ανάπτυξη να κυμανθεί «περί το 5%».

Αρχικά, η επιστροφή στην ομαλότητα δημιούργησε ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη.

Όμως αυτή η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη προσέκρουσε στην έλλειψη εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η κυριότερη έκφανση της οποίας ήταν η άτονη κατανάλωση.

Τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις λιανικής, βασικός δείκτης των δαπανών των νοικοκυριών, επιβραδύνθηκε (+7,4% σε ετήσια βάση), παρά το ότι είχε καταγράψει καθαρή επιτάχυνση τον Νοέμβριο (+10,1%).

Αναλυτές που είχαν συμμετάσχει σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg προέβλεπαν λίγο ταχύτερο ρυθμό (+8%).

Η άνευ προηγουμένου κρίση στον τομέα των ακινήτων, η ανεργία-ρεκόρ των νέων και η παγκόσμια επιβράδυνση μοιάζουν ωστόσο να φρενάρουν τους κινητήρες της κινεζικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά της, η βιομηχανική παραγωγή επιταχύνθηκε ελαφρά τον Δεκέμβριο (+6,8% σε ετήσια βάση), αφού σημείωσε άνοδο 6,6% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Μπλούμπεργκ προέβλεπαν πιο συγκρατημένο ρυθμό (+6,6%).

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, αυξήθηκε οριακά τον Δεκέμβριο (5,1%), από 5% τον Νοέμβριο. Ο δείκτης αυτός ωστόσο δεν αποκαλύπτει παρά μέρος του συνολικού πίνακα, καθώς αφορά μόνο τους κατοίκους των πόλεων.

Εξαιρεί επομένως εκατομμύρια εργαζόμενους, τους λεγόμενους εσωτερικούς μετανάστες, που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην επιβράδυνση της ανάπτυξης· η κατάστασή τους επιδεινώθηκε εξαιτίας της κρίσης στον τομέα των ακινήτων.

Αυτός ο συγκεκριμένος τομέας και συνδεόμενες δραστηριότητες συνεισφέρουν πάνω από το ένα τέταρτο του κινεζικού ΑΕΠ και είναι καίριας σημασίας πηγή απασχόλησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς δηλώσεις η συνάντηση Χριστοδουλίδη με Πρέσβη Κίνας για τη διαφορά ΕΤΥΦΑ-CPP

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής...

Νέα στοιχεία για τη συντριβή του ελικοπτέρου – Ο Ιμάμης επί μία ώρα ήταν ζωντανός – Τι λέει η διεθνής κοινότητα για το δυστύχημα...

Όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου από την οποία έχασαν τη ζωή τους ο ίδιος ο Εμπραχίμ Ραϊσί,...

Σύρος: Γαμπρός πήγε στην εκκλησία με το… τρακτέρ

Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Ή, για την ακρίβεια… συριανό. Γιατί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ένα ζευγάρι αποφάσισε να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας, με τον...

Εκλογοδικείο: Αναβάλλονται οι αποφάσεις για ενστάσεις κατά βουλευτών των «Σπαρτιατών»

Αναβάλλονται από το εκλογοδικείο οι αποφάσεις που αφορούν σε ενστάσεις για έδρες των Σπαρτιατών λόγω της εκκρεμούς ποινικής διαδικασίας που υπάρχει για τους βουλευτές του κόμματος. Οι...

Ρωσία: Πρόστιμο σε Ρώσο που έβαψε τα μαλλιά του κίτρινα και μπλε

Πρόστιμο 50.000 ρούβλια (553 δολάρια) επιβλήθηκε σε έναν Ρώσο που είχε βάψει τα μαλλιά του μπλε και κίτρινα, στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, καθώς...

Ελβετία: 6χρονο κοριτσάκι εντοπίστηκε χωρίς αισθήσεις του σε δάσος- Πέθανε μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ένα 6χρονο κοριτσάκι σε δάσος της Ελβετίας, αφού είχε εξαφανιστεί υπό άγνωστες ακόμα συνθήκες ενώ έπαιζε σε ένα οικογενειακό πάρτι, πέθανε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!