Η συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκές αξίες στην Ελλάδα: συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις» θα διεξαχθεί την Τετάρτη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν μετά από τις «επανειλημμένες ανησυχίες» που έχουν εκφράσει ευρωβουλευτές «σχετικά με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξη, στο επίκεντρο θα βρεθούν: χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, οι καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις στις σχετικές έρευνες καθώς και η ελευθερία των ΜΜΕ και η ασφάλεια των δημοσιογράφων «ιδίως λόγω της έλλειψης προόδου στις έρευνες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021». Επιπλέον αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων, η μεταχείριση των μεταναστών, το πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, οι ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, καθώς και άλλα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για το κράτος δικαίου.
Tagesschau: «Ελλάδα: εκεί όπου η ελευθερία του Τύπου απαιτεί θάρρος»
Η συζήτηση διεξάγεται στο βαρύ κλίμα που προκαλούν τα νέα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την πορεία του κράτους δικαίου.
Πλέον πρόσφατη περίπτωση αποτελεί ειδησεογραφικό ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα Tagesschau του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού Das Erste με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ελλάδα: εκεί όπου η ελευθερία του Τύπου απαιτεί θάρρος».
Στο ρεπορτάζ γίνεται ειδική μνεία στην αναποτελεσματική έρευνα των ελληνικών αρχών για τη δολοφονία Καραϊβάζ, στην υπόθεση των υποκλοπών καθώς και στις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων στην Ελλάδα. «Μια δολοφονία, ένα σκάνδαλο υποκλοπών, αγωγές κατά αντιδημοφιλών ρεπορτάζ: η Ελλάδα κατατάσσεται στις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ στην ελευθερία του Τύπου» ανέφερε το γερμανικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα.
HRW: Ανησυχία για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch) σχετικά με την κατάσταση που επικράτησε το 2023 στην Ελλάδα, όπου εκφράζεται έντονη ανησυχία για την πορεία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα αλλά και για την ελευθερία του Τύπου.
«Η περιστολή της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης συνέχισε να προκαλεί ανησυχίες για το κράτος δικαίου, όπως και ένα σκάνδαλο παρακολούθησης» αναφέρεται μεταξύ πολλών άλλων στην έκθεση.
«Κατά τη διάρκεια του 2023, συνεχίστηκαν οι καταχρήσεις κατά των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων pushbacks, των καταχρήσεων κατά τη διάρκεια της κράτησης και των βίαιων περιστατικών αυτοδικίας» ανέφερε επίσης η έκθεση της οργάνωσης και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση συκοφάντησε και παρενόχλησε δικαστικά ομάδες της κοινωνίας των πολιτών οι οποίες εργάζονται με αιτούντες άσυλο και μετανάστες».
Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου • [email protected]