Μια αυστριακής-γερμανικής καταγωγής κληρονόμος ιδρύει συνέλευση πολιτών, που θα αποφασίσουν την αναδιανομή τμήματος της περιουσίας της!
Η ηλικίας 31 ετών Μαρλέν Ένγκελχορν, κάτοικος Βιέννης, θέλει να καθορίσουν 50 Αυστριακοί πώς θα πρέπει να αναδιανεμηθούν 25 εκατ. ευρώ από την κληρονομιά της.
«Κληρονόμησα μια περιουσία και ως εκ τούτου δύναμη, χωρίς να έχω κάνει τίποτα γι’ αυτήν. Και το κράτος ούτε που θέλει να τη φορολογήσει», δήλωσε η κληρονόμος. Η Αυστρία κατήργησε τον φόρο κληρονομιάς το 2008 κι είναι μια από τις λιγοστές χώρες στην Ευρώπη που δεν επιβάλλουν φόρο κληρονομιάς – ή φόρο θανάτου.
Η Ένγκελχορν είναι απόγονος του Φρίντριχ Ένγκελχορν, ιδρυτή του γερμανικού χημικού και φαρμακευτικού κολοσσού BASF και κληρονόμησε εκατομμύρια μετά τον θάνατο τον Σεπτέμβριο του 2022 της γιαγιάς της, Τράουντλ Ένγκελχορν Βεκιάτο, η περιουσία της οποίας ανερχόταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes στα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ήδη πριν τον θάνατό της η εγγονή της είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να μοιράσει περίπου το 90% της κληρονομιάς της.
Η κληρονόμος έστειλε προσκλήσεις που άρχισαν να καταφθάνουν την Τετάρτη στα γραμματοκιβώτια 10.000 τυχαία επιλεγμένων Αυστριακών πολιτών ηλικίας άνω των 16 ετών. μεταδίδει το BBC. Όσοι εξ’ αυτών επιθυμούν να μετάσχουν στην πρωτοβουλία της Ένγκελχορν – το «Καλό Συμβούλιο για την Αναδιανομή», μπορούν να το κάνουν τηλεφωνικά ή μέσω του Διαδικτύου. Από αυτούς θα επιλεγούν 50 και άλλα 15 αναπληρωματικά μέλη, που θα αποφασίσουν υπό την καθοδήγηση ειδικών πώς και σε ποιους θα δοθούν τα χρήματα. Η Μαρλέν Ένγκελχορν λέει ότι δεν θα έχει λόγο στη διαδικασία.
«Εφόσον δεν κάνουν οι πολιτικοί τη δουλειά τους, τότε θα πρέπει να αναδιανείμω μόνη μου την περιουσία μου», είπε η Ένγκελχορν. «Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με πλήρη απασχόληση και φορολογούνται για κάθε ευρώ που κερδίζουν από τη δουλειά τους. Για μένα αυτό συνιστά αποτυχία της πολιτικής κι όταν αυτή αποτυγχάνει, τότε πρέπει να αναλαμβάνουν δράση οι πολίτες», πρόσθεσε η κληρονόμος.
„Wenn überreiche Menschen wirklich die Welt retten wollten, hätten sie es getan, weil das Geld haben sie. Aber sie machen es nicht, stattdessen fliegen sie mit dem Privatjet nach Davos, und besprechen dort, wie sie die Welt untereinander aufteilen können.“
Marlene Engelhorn
????
???? pic.twitter.com/z8M4U9DL9S— Nurder Koch (@NurderK) January 11, 2024
Πηγή: bbc.com