Χθες ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου προανήγγειλε την ανακοίνωση νέων παρεμβάσεων, οι οποίες θα εξειδικευτούν νωρίς σήμερα το μεσημέρι από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.
Στον «πυρήνα» των παρεμβάσεων θα βρεθεί το ζήτημα των πλασματικών εκπτώσεων και προσφορών, αλλά και των τιμών στα βρεφικά γάλατα πρώτης και δεύτερης ηλικίας, τα οποία, όπως προέκυψε από την πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στη χώρα μας πωλούνται έως και 213% ακριβότερα από τη φθηνότερη χώρα, που είναι η… Σουηδία.
Συγχρόνως παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν και για προϊόντα όπως απορρυπαντικά, καθαριστικά, προσωπικής υγιεινής και νωπά προϊόντα (οπωροκηπευτικά).
Διακηρυγμένη εδώ και μήνες πρόθεση της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η αντιμετώπιση των αθρόων εκπτώσεων και προσφορών, μέσω των οποίων πολλές φορές συγκαλύπτονται μεγάλες αυξήσεις. Πρόθεση της κυβέρνησης, να υπάρχει διαφανής τιμολόγηση, ώστε να μην περνάνε μέσα από αυτές αυξήσεις, με το δέλεαρ των προσφορών «ένα συν ένα δώρο»
.Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, δεν υπάρχει πρόθεση να σταματήσουν οι προσφορές του τύπου «ένα συν ένα», ωστόσο, πριν από την πραγματοποίησή τους, οι προμηθευτές και οι λιανέμποροι θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για την εξέλιξη της τιμολόγησης των συγκεκριμένων προϊόντων το τελευταίο διάστημα. Αν προκύπτει ότι έχουν γίνει αυξήσεις οι οποίες θα επιχειρηθούν να συγκαλυφθούν από υποτιθέμενες προσφορές, τότε τα πρόστιμα, όπως αναφέρεται αρμοδίως, θα είναι βαριά. Άλλωστε, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο τομέας των ελέγχων, αποτελεί ένα ισχυρό όπλο αποτροπής ανατιμήσεων και ήδη το τελευταίο διάστημα έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 13,5 εκατ. ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία.
Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση για τις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειες, δεν αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την αγορά. Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και κατάθεση της σχετικής ρύθμισης προς ψήφιση στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση στόχος της ρύθμισης είναι να μην καταγράφονται φαινόμενα «ασανσέρ» στις τιμές στα σούπερ μάρκετ και η αγορά να μπει σε μια διαδικασία μόνιμων χαμηλών τιμών.
Την ώρα όμως που το οικογενειακό εισόδημα πλήττεται από την ακρίβεια κυρίως στα τρόφιμα, με τον πληθωρισμό στον σχετικό υποδείκτη «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» να κινείται εδώ και πολλούς μήνες κοντά στο 10%, αναδείχθηκε και το θέμα των υψηλότατων τιμών στο βρεφικό γάλα.
Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη αγορά τελεί υπό μόνιμη στρέβλωση και η απελευθέρωση των σημείων πώλησης το 2012, δηλαδή η πώλησή του και από τα σούπερ μάρκετ, δεν έλυσε το πρόβλημα των τιμών.
Επιβολή πλαφόν;
Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για εναρμονισμένες πρακτικές προμηθευτών και εισαγωγέων, οι οποίες ωστόσο, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εν μια νυκτί. Συνεπώς, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προ-βλήματος, οι λύσεις θα πρέπει να είναι δραστικές. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να υποχρεώσει τις εταιρείες να προβούν σε μια σημαντική μείωση των τιμών. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατης τιμής (πλαφόν) για κάποιο χρονικό διάστημα.
Αν και γενικά η κυβέρνηση είναι κατά της λήψης μέτρων όπως η επιβολή πλαφόν, εντούτοις, σε μια περίοδο που η ακρίβεια ιεραρχείται ως το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών, μια τέτοια απόφαση θα είχε θετική απήχηση.
Πέραν όμως των «αγορανομικών» παρεμβάσεων, όπως προαναφέρθηκε, μεγάλο βάρος θα δοθεί στους εντατικούς ελέγχους και την επιβολή προστίμων.
Σταμάτης Ζησίμου • [email protected]