Η απόφαση  να ανοίξει η σχετική συζήτηση ελήφθη για δύο κυρίως λόγους:

  • Πρώτον για να παρουσιαστεί το βασικό πλαίσιο  της ρύθμισης και να γνωρίζουν οι βουλευτές τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, καθώς μέχρι τώρα έχουν υπάρξει δηλώσεις χωρίς να είναι σαφές ποια θα είναι η προτεινόμενη διάταξη.
  • Δεύτερον για να στείλει μήνυμα η κυβέρνηση πως δεν παίζει καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να αποφύγει τυχόν πολιτικό κόστος στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού. «Ο πρωθυπουργός αυτά που έχει πει τα κάνει πράξη» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, απαντώντας στην κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ένα από τα κρίσιμα θέματα του νομοσχεδίου δεν είναι άλλο από την τεκνοθεσία και μάλιστα έχουν ήδη διατυπωθεί ενστάσεις από κάποιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Στην κυβέρνηση πάντως έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο να υπάρξει ρύθμιση μόνο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και όχι για την τεκνοθεσία (καθώς κάτι τέτοιο θα κρινόταν σε επόμενη φάση αντισυνταγματικό).

Τι θα προβλέπει η προωθούμενη ρύθμιση για υιοθεσία και παρένθετη μητέρα

Στόχος είναι να ρυθμιστεί συνολικά το θέμα, καθώς αυτό που σημειώνεται είναι πως σήμερα τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά των ετερόφυλων  ζευγαριών. «Η Ελλάδα που οραματιζόμαστε είναι μια πιο δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς από θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα» σημείωσε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Σύμφωνα με πληροφορίες με βάση την προωθούμενη ρύθμιση θα προβλέπονται για τα ομόφυλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα  ζευγάρια όσον αφορά στην υιοθεσία. Ωστόσο δεν πρόκειται να αλλάξει το ισχύον πλαίσιο για την παρένθετη μητρότητα.

Πάντως αυτό που υπογραμμίζεται από το Μαξίμου είναι πως δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός αλλά θα δοθεί χρόνος για να υπάρξει διάλογος. «Πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε, να παραθέσουμε τα επιχειρήματα μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο briefing και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση χωρίς κραυγές αλλά με επεξήγηση και επιχειρηματολογία.

Τι θα γίνει με το θέμα της κομματικής πειθαρχίας

Επισήμως δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το θέμα της κομματικής πειθαρχίας όσον αφορά στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Το βασικό σενάριο προβλέπει να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο είναι πιθανόν να τεθεί για τους υπουργούς. Ήδη  μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως η Νίκη Κεραμέως, η Σοφία Ζαχαράκη και η Δόμνα Μιχαηλίδου έχουν ταχθεί υπέρ της ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει πει πως διαφωνεί με την τεκνοθεσία και σήμερα σημείωσε εκ νέου πως επιμένει στις απόψεις του στο συγκεκριμένο θέμα.

Αρνητικός είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ διαφωνίες για το ενδεχόμενο η ρύθμιση να αφορά και την τεκνοθεσία έχουν εκφράσει και ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (κυρίως από την περιφέρεια). Το επόμενο διάστημα πάντως θα υπάρξουν… ζυμώσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να πειστούν οι αναποφάσιστοι βουλευτές, ενώ αναμένεται να παρουσιαστούν στοιχεία για το τι ακριβώς γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη  [email protected]