Μικρή υποχώρηση κατέγραψαν οι μετοχές στα βασικά χρηματιστήρια ανά τον κόσμο στην τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για το 2023, οδεύοντας ωστόσο προς την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2019, την ώρα που τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα κινούνται χωρίς αλλαγή σε σύγκριση με την αρχή του έτους.
Οι τιμές των μετοχών ανά τον κόσμο κατέγραψαν απότομη αύξηση κατά την τελευταία διμηνία του έτους, καθώς οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων υποχώρησαν λόγω των προσδοκιών για μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες το 2024.
Στη Νέα Υόρκη, ο S&P 500 υποχώρησε την Παρασκευή σε ποσοστό 0,53%, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones παρουσίασε πτώση 0,34% και ο σύνθετος δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,79%.
Ωστόσο S&P 500 παρουσιάζει άνοδο 24% φέτος, χάριν σε ένα μεγάλο ράλι σε μετοχές τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ ο δείκτης STOXX 600 στην Ευρώπη βρίσκεται σε υψηλό 23 μηνών, οδεύοντας σε ετήσια άνοδο σχεδόν 13%. Ο δείκτης MCSI παρουσιάζει επίσης κέρδη σε ποσοστό 20%, στην υψηλότερη επίδοση σε περίοδο τεσσάρων ετών. Οι επιδόσεις αυτές καταγράφηκαν εντός του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.
«Έχουμε λάβει πολλές από τις αποδόσεις που αναμένονταν το 2024. Η θετική δυναμική στις αγορές προφανώς συνδέεται με την πτώση στις αποδόσεις. Συνεπώς, τώρα το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η τάση;» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Lombard Odier, Σάμι Τσαρ.
Σημείωσε ότι οι μελλοντικές τιμές πιθανόν να υποχωρήσουν στα επίπεδα που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου, για να προσθέσει ωστόσο ότι ενόσω οι αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων των ΗΠΑ διατηρηθούν στο 3,5% ή 4% «υπάρχει μικρός κίνδυνος για μεταβολή και τα συνεχόμενα εταιρικά κέρδη μπορεί να προσθέσουν αισιοδοξία».
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου βρισκόταν στο 3,86%, παρουσιάζοντας ενδοσυνεδριακή άνοδο 1,2 μονάδων βάσης, φτάνοντας στο επίπεδο που ήταν κατά την αρχή του 2023.
Στο μεταξύ, οι αγορές δίνουν πιθανότητα 88% η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, Fed, να αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων στον ερχόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με την CME FedWatch tool, που αποτελεί απότομη αύξηση από το 35%, που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου. Οι επενδυτές πιθανολογούν επίσης για συνολικές μειώσεις 150 μονάδων βάσης το 2024 τόσο από την Fed όσο και την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας.
Υποτονικές επιδόσεις στην Κίνα
Πάντως, οι κινεζικές αγορές στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, παρουσίασαν υποτονικές επιδόσεις, παρά την αισιοδοξία που επικρατούσε στην αρχή του έτους, όταν οι κινεζικές Αρχές είχαν εισέλθει στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων Covid-19.
Tόσο ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ όσο και ο blue chip της ηπειρωτικής Κίνας, παρουσίασαν απώλειες 10% φέτος, λόγω υποχώρησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Αντίθετα ο αμερικανικός Nasdaq και ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας παρουσίασαν άνοδο 43% και 28% αντίστοιχα.
Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο παρουσίασε μικρές μεταβολές και οδεύει προς μια μείωση 2% ύστερα από δύο χρόνια ενίσχυσης της ισοτιμίας του, με τη μείωση να ακολουθεί την υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.
Εξάλλου, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να καταγράψουν στο τέλος του 2023 μείωση 10%, έπειτα από ένα έτος έντονων μεταβολών λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών, μειώσεων στην παραγωγή και μέτρων σε όλο τον πλανήτη για περιορισμό του πληθωρισμού.