14.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 19:45

Τούρκος αρθρογράφος: Οι στρατιωτικοί αντέδρασαν στη συμφωνία για Πύλα

Για επιστολή στρατιωτικών που δεν αποδέχονται τη συναντίληψη στην Πύλα μεταξύ της τ/κ πλευράς και των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει σταλεί στο «υπουργείο εξωτερικών» και σε κάθε στρατιωτική μονάδα στα κατχόμενα, γράφει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του Τούρκου αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Μουράτ Γιετκίν, «Yetkin report» ο γνωστός αρθρογράφος, Γιουσούφ Κανλί, που ασχολείται με το Κυπριακό.

Στο άρθρο του ο Κανλί εξηγεί τι έγινε στην Πύλα και αναφέρεται στα σημεία της συναντίληψης για την Πύλα, μετά τα όσα έγιναν τον περασμένο Αύγουστο.

Όπως γράφει, η συμφωνία στην Πύλα περιλαμβάνει την ένταξη μιας περιοχής περίπου 20 τ.χλμ. στη νεκρή ζώνη την οποία ελέγχουν τα ΗΕ, την ένταξη παρακείμενης σε αυτή περιοχής, που είναι ως επί το πλείστον «τουρκική», κατά την έκφρασή του, σε περιοχή οικιστικής ανάπτυξης, την κατασκευή του δρόμου της Πύλας από τα κατεχόμενα και πως στο κομμάτι των 4 χλμ που βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης θα παρεμβαίνει ο ΟΗΕ και θα λαμβάνονται μέτρα για το λαθρεμπόριο, τη διακίνηση ανθρώπων και παρόμοια θέματα. Συμφωνήθηκε επίσης, ο δρόμος να χρησιμοποιείται μόνο από Τουρκοκύπριους που ζουν στην Πύλα, προσθέτει.

Ο Κανλί γράφει ότι αν και το αποτέλεσμα παρουσιάστηκε ως επιτυχία, «ήταν στην πραγματικότητα ένα ανισόρροπο και πλήρες φιάσκο, που επιτεύχθηκε με μεγάλη απειρία ως προς το περιεχόμενο του πακέτου».

Όχι μόνο δεν λύνεται το θέμα της μετακίνησης των κατοίκων της Πύλας, προστίθεται στο άρθρο, αλλά δημιουργείται ταυτόχρονα μια περιοχή οικιστικής ανάπτυξης προς όφελος «και των δύο λαών» της Πύλας και για πρώτη φορά το ψευδοκράτος παραχωρεί έδαφος, «αφήνει μια περιοχή 20 τ/χλμ στην νεκρή ζώνη κι αλλάζει το νχάρτη στην περιοχή», προσθέτει.

Η τ/κ πλευρά, αναφέρει ο Κανλί, όπως ήταν φυσικό, στις δηλώσεις της για το θέμα τόνισε μόνο ότι το οδικό πρόβλημα επιλύθηκε με επιτυχία και προσπάθησε να αποκρύψει τ’ άλλα στοιχεία. «Αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει από τον στρατό», επισημαίνει. Σημειώνει δε ότι τη συναντίληψη για την τ/κ πλευρά έκανε ο γνωστός για τις σκληρές του θέσεις στο Κυπριακό, «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Με τη δημοσιοποίηση του θέματος, γράφει ο Γιουσούφ Κανλί, άρχισαν τα προβλήματα. Στρατιωτικοί ετοίμασαν μια επιστολή έξι σημείων με την οποία εξέφρασαν την ένστασή τους με τη συμφωνία και την κοινοποίησαν στο «υπουργείο εξωτερικών» αλλά και σε κάθε αρμόδια στρατιωτική μονάδα, γνωστοποιώντας τη θέση του στρατού πως «αυτό δεν μπορεί να συμβεί».

Δηλαδή, αναφέρει, μετά που έγιναν τα επεισόδια στην Πύλα (τον Αύγουστο) που χαρακτηρίστηκαν ως «έγκλημα πολέμου», ήρθαν οι στρατιωτικοί και “υπενθύμισαν τα εθνικά συμφέροντα και τη στρατηγική σημασία ενός ξεχασμένου στρατιωτικά σημείου και ζήτησαν να διορθωθεί αυτό το λάθος”. Τελικά, γράφει, πάτησαν φρένο (οι στρατιωτικοί) και τώρα και τα ΗΕ έχουν φτάσει στο σημείο ν’ αποδεχθούν ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί, σημειώνει.

Ο Γιουσούφ Κανλί αναφέρει, επίσης, ότι αυτό που συμβαίνει τώρα, η διακοπή δηλαδή των έργων, μπορεί τελικά να είναι και τελεσίδικη.

Σχολιάζει δε πως σε μια  περίοδο κατά την οποία είναι σαφές ότι η ειρηνευτική διαδικασία στο Κυπριακό δεν μπορεί να στοχεύει ούτε σε ομοσπονδιακή λύση, ούτε σε λύση δύο κρατών, θα είναι «φυσικά πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε με συνεργασία τύπου Πύλας και μικρές παραχωρήσεις. Ωστόσο, αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται με ερασιτεχνικό τρόπο και με άγνοια, αλλά με έμπειρες ομάδες και κάθε πτυχή θα πρέπει να υπολογίζεται», αναφέρει.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες στον τ/κ Τύπο για το θέμα της Πύλας, ενώ όταν είχαν ξεσπάσει τα επεισόδια τον περασμένο Αύγουστο είχε απαγορευθεί σε Τ/κ δημοσιογράφους να μεταβούν εκεί για κάλυψη των γεγονότων με το πρόσχημα ότι πρόκειται για στρατιωτική περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!