Δεν θα είναι δύσκολο το «τελευταίο μίλι» για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% εκτιμά η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.
Ο πληθωρισμός «σίγουρα μειώνεται με νόημα» είπε χαρακτηριστικά στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Διευθυντών της Wall Street Journal στην Ουάσιγκτον. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει να συντρέχει κάποιος λόγος «για να μην μειωθεί ο πληθωρισμός σταδιακά σε επίπεδα που συνάδουν με την εντολή και τους στόχους της Fed».
Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,1%, ενώ ο δομικός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και το κόστος ενέργειας, σημείωσε αύξηση κατά 4% σε σχέση με ένα χρόνο.
Τα τελευταία στοιχεία, όπως αναφέρει το Bloomberg, υπογραμμίζουν την ασταθή φύση της επαναφοράς του πληθωρισμού και θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποφασιστικότητα της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα.
Ενώ οι πιέσεις στις τιμές έχουν σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών, η ακόμη ισχυρή αγορά εργασίας εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις καταναλωτικές δαπάνες και την ευρύτερη οικονομία.
Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ενισχύθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο με αύξηση της απασχόλησης και των μισθών. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,7% και η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού αυξήθηκε. Η μηνιαία αύξηση των μισθών αυξήθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις.
Ομαλοποίηση της οικονομίας
Η Γέλεν εξήγησε γιατί διαφωνούσε σταθερά με τους οικονομολόγους που έλεγαν ότι η καταστολή της έξαρσης του πληθωρισμού θα είχε ως αντίτιμο την σημαντική αύξηση της ανεργίας. «Ποτέ δεν θεώρησα ότι υπήρχε στέρεη λογική βάση για μια τέτοια πρόβλεψη», είπε.
Οι προηγούμενες περίοδοι κατά τις οποίες απαιτούνταν μια τέτοια δυναμική, χαρακτηρίζονταν κυρίως από αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, είπε, γεγονός που καθιστά τον υψηλό πληθωρισμό αυτοτροφοδοτούμενο.
Στην παρούσα περίοδο, «επειδή οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν είχαν ποτέ αυξηθεί σημαντικά σε μακροπρόθεσμη βάση, έπρεπε απλώς να ομαλοποιηθεί η οικονομία και να επανέλθει η αγορά εργασίας σε ένα είδος κατάστασης πλήρους απασχόλησης για να μειωθεί ο πληθωρισμός» σημείωσε. Ωστόσο, η Γέλεν, που ήταν στο τιμόνι της Federal Reserve πριν τον Τζερόμ Πάουελ, αρνήθηκε να σχολιάσει τον τρόπο που εκτιμά ότι η Fed θα τελειώσει την αποστολή της να μειώσει τον πληθωρισμό.
Δημοσιονομική πίεση
Ερωτηθείσα αν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε βιώσιμη δημοσιονομική πορεία, η Αμερικανίδα υπουργός επανέλαβε ότι δεν το θεωρεί επείγον ζήτημα. Παρόλα αυτά, παραδέχθηκε ότι η εικόνα του χρέους θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια παραμείνουν αυξημένα.
«Εάν τα επιτόκια είναι σημαντικά υψηλότερα σε μακροπρόθεσμη βάση από ό,τι είχαμε προβλέψει προηγουμένως, φυσικά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποια πρόσθετη πίεση στις δημοσιονομικές προοπτικές» είπε.
Πρότεινε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό θα ήταν, όπως έχει προτείνει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα και να ενισχυθεί η εφαρμογή των υφιστάμενων φορολογικών νόμων.
Πηγή: ΟΤ