Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ έχει φτάσει σε νέα ιστορικά ρεκόρ, παρά τα «εχθρικά» μηνύματα του προέδρου Μπάιντεν κατά της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν περισσότερα από 13,24 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 13 εκατομμυρίων που σημειώθηκε το 2019.
Στο νέο ρεκόρ συνέβαλε και η μεγάλη αύξηση στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στη Βόρεια Ντακότα, την τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική πολιτεία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. «Η παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά 1,7%, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο.
Στη Βόρεια Ντακότα, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,5% στα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2020». «Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο έφτασε σε νέο μηνιαίο ρεκόρ, λόγω της επανενεργοποίησης της λεκάνης του Μπάκεν στη Βόρεια Ντακότα», σχολιάζει η JP Morgan σε έκθεση του Δεκεμβρίου.
Chevron και Exxon Mobil πρωτοστατούν
Οι αναλυτές της Rapidan Energy προβλέπουν και την επόμενη χρονιά μέση ημερήσια παραγωγή 13,3 εκατομμυρίων βαρελιών στις ΗΠΑ, λόγω των μεγάλων επενδύσεων της Chevron και της Exxon Mobil για σχιστολιθικό πετρέλαιο στην λεκάνη Πέρμιαν, στο Τέξας.
Το πιο εκπληκτικό είναι μάλιστα ότι έχει αυξηθεί η παραγωγή, αν και πλατφόρμες γεώτρησης μειώθηκαν σε 501 τον Οκτώβριο του 2023, σε σύγκριση με 623 τον Δεκέμβριο του 2022. «Η παραγωγή αργού συνέχισε να αυξάνεται λόγω των βελτιώσεων στα πηγάδια που έχουν ήδη ανοίξει», εξηγούν παράγοντες της αγοράς.
Η βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου βιώνει επίσης μια δεύτερη άνθηση, συγκεντρώνοντας όλες τις επενδύσεις και τις πλατφόρμες της σε μικρότερο αριθμό γεωτρήσεων.
Μεγαλώνει το χάσμα
Σήμερα, η αμερικανική παραγωγή ξεπερνά κατά πολύ τη Ρωσική ( 9,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) και τη Σαουδαραβική (8,97 εκατομμύρια). Η παραγωγή αργού στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό) αντιπροσωπεύει ήδη σχεδόν το 20% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς.
Τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν βέβαια έκπληξη καθώς οι ΗΠΑ είναι εδώ και χρόνια ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον κόσμο. Αλλά συνιστούν σαφές πλήγμα για τον ΟΠΕΚ+ ,που ήλπιζε ότι το 2023 θα ήταν η χρονιά της επιστροφής του πετρελαίου σε ιστορικά υψηλές τιμές, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, τη νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις συνεχείς περικοπές στην παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Η απότομη άνοδος της τιμής του αργού κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία προσέφερε τα απαραίτητα κίνητρα στους παραγωγούς πετρελαίου στο Τέξας για να δώσουν στην αγορά ιστορικές ποσότητες και να περιορίσουν τις προσδοκίες του ΟΠΕΚ για υψηλές τιμές.
Επιπλέον, μεγάλο μέρος του αμερικανικού αργού συσσωρεύεται στα λιμάνια της Ευρώπης, καθώς η Γηραιά ήπειρος, είναι ο βασικός ενεργειακός πελάτης των Ηνωμένων Πολιτειών. «Η γεωπολιτική απλώς επέτρεψε στους Αμερικανούς να καλύψουν ένα κενό στην αγορά», εξηγούν οι Financial Times.
Επίθεση σε νορβηγικό τάνκερ
Ηδη, το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι και το Brent έχει απομακρυνθεί κατά πολύ από τα 80 δολάρια. Είναι ενδεικτικό ότι το πετρέλαιο Brent, υποχωρούσε χθες πάνω από 2,5% και το αργό σχεδόν κατά 3%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2023,παρά την επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης με πύραυλο κρουζ σε νορβηγικό τάνκερ στα στενά Μπαμπ αλ Μαντέμπ, που συνδέουν την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν.
Η νέα επίθεση προκάλεσε νευρικότητα στην αγορά πετρελαίου προκάλεσε επίθεση σε νορβηγικό δεξαμενόπλοιο στην Ερυθρά Θάλασσα. Η επέκταση του πολέμου στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θεωρείται σημαντικός κίνδυνος για την αγορά αργού πετρελαίου.
Πάντως, από τότε που η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε στις 30 Νοεμβρίου ότι θα μειώσει κατά ένα ακόμη εκατομμύριο βαρέλια την ημερήσια παραγωγή της, το Brent έχει υποχωρήσει κατά 9,9% και περίπου άλλο τόσο ,το αργό. «Στην υποχώρηση των τιμών συνέβαλαν επίσης κάποιες ρωγμές που εμφανίστηκαν στους κόλπους του ΟΠΕΚ+, καθώς χώρες μέλη, όπως η Νιγηρία αρνήθηκαν να συνεχίσουν να κρατούν τις βάνες κλειστές», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική», παράγοντες της Ευρωπαϊκής αγοράς. «Την ίδια ώρα, οι δυσμενείς προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη, υπενθυμίζουν στους επενδυτές ότι η χειραγώγηση της προσφοράς δεν αρκεί για να μετριάσει τον φόβο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Οι επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχει άφθονο πετρέλαιο στην αγορά και δεν υπάρχει φόβος έλλειψης», τονίζουν οι ίδιες πηγές στη «Ν».
Η κατάσταση δεν είναι πλέον εύκολη για τον ΟΠΕΚ+, που επιδιώκει περιορισμένη προσφορά πετρελαίου και φυσικά υψηλότερες τιμές. «Ακόμη και η Βραζιλία κατέγραψε επίσης ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου τον Σεπτέμβριο με 3,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που αντιπροσωπεύει αύξηση κοντά στο 17% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι», αναφέρει η JP Morgan.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προειδοποιεί μάλιστα ότι « η πλεονάζουσα προσφορά πετρελαίου θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται. Το αργό πετρέλαιο που αποθηκεύεται σε θαλάσσιες εγκαταστάσεις αυξάνεται με μέσο ρυθμό 3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα κατά τους χειμερινούς μήνες, για να επιστρέψει στην αγορά στην αρχή άνοιξη», λένε οι αναλυτές της JP Morgan.
Ο «πόλεμος» του πετρελαίου απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει, αλλά για εφέτος, την μάχη κερδίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Μιχάλης Ψύλος • [email protected]