Στην υπηρεσία των πολιτών τίθεται ο πρωτοποριακός Κόμβος Αστικής Αειφορίας NOUS, τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στην παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.
Η λειτουργία του ΚΟΜΒΟΥ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ NOUS έχει ως στόχο την προώθηση ενός μοντέλου αστικής ανάπτυξης με βάση την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, ώστε οι πόλεις μας να καταστούν βιώσιμες, κατοικήσιμες, και ανθεκτικές στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα, o Κόμβος NOUS αναμένεται να συμβάλει στην υιοθέτηση κουλτούρας αειφορίας, καθώς και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος δικτύωσης και συνεργιών, για ανάληψη δράσεων σχετικών με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
Καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Αντρέας Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι η δημιουργία του Κόμβου Αστικής Αειφορίας NOUS αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου του Στροβόλου, και εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς του Δημοτικού Συμβουλίου με ορίζοντα υλοποίησης το 2030. Στο Στρόβολο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχαραλάμπους, δημιουργούμε με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη, καθώς η περιβαλλοντική συνείδηση είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA μας, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι στον Κόμβο NOUS οι δημότες μπορούν να σχεδιάζουν μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο το μέλλον της πόλης τους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για ένα πρωτοποριακό έργο, ως αποτέλεσμα συνεργασιών, όπου η συμβολή ακαδημαϊκών και επιστημονικών ιδρυμάτων του τόπου διαδραματίζουν, όπως είπε, καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση ενός καινοτόμου μοντέλου ανάπτυξης στη χώρα μας, το οποίο αλλάζει θετικά και τον χαρακτήρα των Δήμων μας. Ο Κόμβος Αστικής Αειφορίας NOUS, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων, δικτύωσης και δημιουργίας κουλτούρας αειφορίας, αλλά και σημείο επίλυσης σημαντικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων. Παράλληλα, τόνισε ότι η έρευνα και η καινοτομία είναι πρωταρχικοί τομείς, στους οποίους πρέπει να επενδύσουμε, αξιοποιώντας στην ολότητα τους, τις ευκαιρίες που προσφέρονται από την ΕΕ.
Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Καθηγητής Σταύρος Μαλάς , δήλωσε ότι στο πλαίσιο της πολιτικής καλλιέργειας κουλτούρας αειφορίας το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Δήμο Στροβόλου συνδράμουν από κοινού στην υλοποίηση του καινοτόμου αυτού έργου. Η προώθηση των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μαλάς, αποτελεί θεμελιώδη πτυχή για τη δημιουργία μιας βιώσιμης και υγιούς οικονομίας. Παράλληλα, τόνισε ότι η ανάληψη δράσης για την προώθηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών είναι αδιαμφισβήτητα κρίσιμος και ουσιαστικός παράγοντας, για την αντιμετώπιση καίριων προκλήσεων που σχετίζονται με την περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη μιας οικονομίας.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Τάσος Χριστοφίδης υπέδειξε ότι ο Κόμβος NOUS θα είναι το Κέντρο που θα ενώνει τις προσπάθειες όλων για ένα καλύτερο αύριο, υποστηρίζοντας όλους όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Ο χώρος αυτός, είπε ο κ. Χριστοφίδης, θα αποτελέσει μια πλατφόρμα όπου η εκπαιδευτική κοινότητα, ο Δήμος και η κοινωνία θα συνεργάζονται για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων του Κόμβου Αστικής Αειφορίας NOUS, η PwC Κύπρου παρουσίασε τα σημαντικά αποτελέσματα της μελέτης που έχει εκπονηθεί, για τον καθορισμό της στρατηγικής και του αντίστοιχου σχεδίου δράσης για τον Κόμβο.
Να σημειωθεί, ότι ο ΚΟΜΒΟΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ NOUS αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Έργου U-SOLVE, το οποίο επικεντρώνει τις δράσεις του στο περιβάλλον, την πράσινη οικονομία, την καινοτομία, την ψηφιακή μεταρρύθμιση και τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Εταίροι του έργου U-SOLVE στην Κύπρο είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Κύπρου, το οποίο έχει και την συνολική ευθύνη συντονισμού του έργου, ενώ βασικός συνεργάτης είναι και ο Δήμος Στροβόλου, ο οποίος παρέχει τον χώρο, όπου στεγάζεται ο Κόμβος “NOUS”. Στο έργο U-SOLVE συμμετέχουν με αντίστοιχες δράσεις η Ιταλία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.