Οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να παρέχουν όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα, προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες στο πεδίο των συγκρούσεων.
«Η διακοπή της παροχής όπλων και εξοπλισμού από τις ΗΠΑ θα γονατίσει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, όχι μόνο θέτοντας σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ουκρανία, αλλά αυξάνοντας την πιθανότητα ρωσικών στρατιωτικών νικών», έγραψε σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου και τον Προϋπολογισμό Σαλάντα Γιουνγκ.
Η επιστολή σηματοδοτεί μια από τις πιο αποφασιστικές μέχρι σήμερα κινήσεις του Λευκού Οίκου, καλώντας σε δράση το Κογκρέσο. Στην επιστολή περιγράφονται λεπτομερώς οι συνέπειες της αδράνειας. «Δεν υπάρχει κανένα μαγικό δοχείο χρηματοδότησης για να ανταποκριθεί αυτή τη στιγμή. Μας έχουν τελειώσει τα χρήματα – και σχεδόν ο χρόνος», έγραψε η Γιουνγκ.
Χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση , οι ΗΠΑ δεν θα έχουν τους απαραίτητους πόρους για την προμήθεια πρόσθετων όπλων και εξοπλισμού για την Ουκρανία ή για την παροχή πόρων από τα υπάρχοντα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ, συνέχισε.
Οι ομοσπονδιακοί φορείς έχουν δαπανήσει το σύνολο ή σχεδόν το σύνολο των 111 δισ. δολαρίων σε συμπληρωματική χρηματοδότηση που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Από τα μέσα Νοεμβρίου, το υπουργείο Άμυνας είχε χρησιμοποιήσει το 97% των χρημάτων που έλαβε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ξοδέψει το 100% της χρηματοδότησης που έλαβε σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με την επιστολή. Άλλα δοχεία οικονομικής ενίσχυσης εξαντλούνται επίσης.
Οι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, που πλησιάζει στο τέλος του δεύτερου έτους του, και την πιθανότητα o Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει περισσότερη υπομονή από τις δυτικές χώρες και την διάθεσή τους να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε τον Οκτώβριο ένα πακέτο βοήθειας ύψους 106 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν. Το πακέτο ζητούσε περίπου 60 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας στην Ουκρανία και την αναπλήρωση των αποθεμάτων όπλων των ΗΠΑ.
Το Κογκρέσο βρίσκεται σε συνομιλίες για το πώς να προχωρήσει, με τους Ρεπουμπλικάνους να ζητούν περισσότερα μέτρα ασφάλειας των συνόρων και αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική σε αντάλλαγμα για την έγκριση των πρόσθετων χρημάτων.
Η προσοχή στρέφεται πλέον στον Τζόνσον, ο οποίος έχει αποκαλέσει δημοσίως και επανειλημμένα τη βοήθεια προς την Ουκρανίας ως κρίσιμη προτεραιότητα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι καταψήφισε την πρόσθετη βοήθεια ασφαλείας για το Κίεβο νωρίτερα φέτος προτού γίνει πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχονται αυξανόμενες πιέσεις για να απορρίψουν τη βοήθεια προς την Ουκρανίας. Ενδεικτικά, πρόσφατη δημοσκόπηση του AP-NORC διαπίστωσε ότι το 59% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά για την Ουκρανία.
Το Κογκρέσο έχει εγκρίνει πάνω από 100 δισ. δολάρια για να βοηθήσει το Κίεβο από τότε που εισέβαλε η Ρωσία.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal