Ο οίκος αξιολόγησης Fitch είναι ο τελευταίος οίκος που σε λίγες ώρες θα κλείσει το «χορό» των φετινών αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στο αν τελικά θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος, εντάσσοντας το στην επενδυτική βαθμίδα.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση θεωρείται κρίσιμη καθώς θα κρίνει το χρόνο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στους βασικούς διεθνείς δείκτες. Εάν η  Fitch προχωρήσει σήμερα σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στους διεθνείς δείκτες από τον Ιανουάριο του 2024.

Εκτός από το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπουν στη «λίστα» διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, αναμένεται περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Την Πέμπτη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν στο 3,69%, όταν πριν από ένα μήνα βρίσκονταν στο 4,16%.

Το χρονικό των αναβαθμίσεων

Ο κύκλος των αναβαθμίσεων άνοιξε το καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου με τον ιαπωνικό οίκο  R&I να αναβαθμίζει την Ελλάδα και να την εντάσσει στην επενδυτική βαθμίδα. Βέβαια ο συγκεκριμένος οίκος δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Δεύτερος στη σειρά, στις αρχές Αυγούστου, ήταν ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings o oποίος ενέταξε το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα παρά το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο δεν αναγνωρίζονταν από την ΕΚΤ.  Ωστόσο στις 10 Νοεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να  αποδεχθεί τον συγκεκριμένο οίκο ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, τη σκυτάλη πήρε η DBRS αναβαθμίζοντας την ελληνική οικονομία και εντάσσοντας την στην επενδυτική βαθμίδα. Μία εβδομάδα αργότερα, «ήρθε» η Moody’s προχωρώντας σε μία κίνηση «έκπληξη» καθώς προχώρησε στην διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας κατατάσσοντας την μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Ωστόσο, ο Οκτώβριος ίσως ήταν ένας από τους σημαντικότερους μήνες για την ελληνική οικονομία καθώς ένας από τους λεγόμενους «μεγάλους οίκους», ο Standard & Poor’s «χάρισε» στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, μέσω αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου στη βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε  στην 1η Δεκεμβρίου, εν αναμονή της ετυμηγορίας του οίκου Fitch. Υπενθυμίζεται ότι  ο συγκεκριμένος οίκος στις 27 Ιανουαρίου είχε προχωρήσει  στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “ΒΒ+” από “ΒΒ” φέρνοντας την μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Το καλοκαίρι, στην ενδιάμεση αξιολόγηση της 9ης Ιουνίου η Fitch τήρησε στάση αναμονής καθώς ανέμενε το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα απέχει μόλις λίγες ημέρες πριν προχωρήσει σε μία ακόμη πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 5,29 δισ. ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη εξόφληση αφορά τις δόσεις 2024 και 2025 από το δάνειο που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης. Μία κίνηση που συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

Ραλλού Αλεξοπούλου  [email protected]