Την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βλέπει η διοικητής της, Μισέλ Μπόουμαν.
«Οι βασικές οικονομικές προβλέψεις μου συνεχίζουν να είναι ότι θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για να διατηρήσουμε την πολιτική επαρκώς περιοριστική ώστε να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας του 2% σε εύλογο χρονικό διάστημα» είπε χαρακτηριστικά η Μπόουμαν μιλώντας στην τραπεζική ένωση στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα.
Στην τελευταία συνεδρίαση της η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος 5,25%-5,5%. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμε να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων εφόσον παρατηρηθεί δυστοκία στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Η Μπόουμαν ανήκει σε μια μικρή μειοψηφική ομάδα, η οποία εκτιμά ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή της Fed να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.
Σύμφωνα με τον δείκτη μέτρησης του πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η Fed, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο, από το μέγιστο επίπεδο του 7,1% που είχε φθάσει περασμένο καλοκαίρι.
Περιστέρια vs Γεράκια
Ωστόσο, υπάρχουν και οι εκτιμήσεις των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής που έχουν επισημάνει ότι εξακολουθούν να αναμένουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να διαχυθεί στην οικονομία ο πλήρης αντίκτυπος της αύξησης του κόστους δανεισμού τους τελευταίους 20 μήνες.
Η Μπάουμαν, από την πλευρά της, είναι λιγότερο σίγουρη ότι αυτό θα είναι αρκετό, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και η πρόοδος «άνιση», περιγράφοντας το «ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας» για τις οικονομικές προοπτικές.
Παραμένει ασαφές κατά πόσον η περαιτέρω χαλάρωση της προσφοράς αγαθών και εργασίας θα συνεχίσει να μειώνει τον πληθωρισμό, δεδομένων των μεγαλύτερων δαπανών των καταναλωτών, των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των πιθανών νέων ελλείψεων εργατικού δυναμικού τα επόμενα χρόνια, όπως επισημαίνει.
Ομοίως, ορισμένα σημάδια μη αντίδρασης των επιχειρήσεων στο υψηλό κόστος χρήματος θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, τονίζει και προσθέτει ότι οι συνολικές μακροπρόθεσμες οικονομικές συνθήκες μπορεί να σημαίνουν ότι το επιτόκιο πολιτικής της Fed μπορεί να χρειαστεί να είναι υψηλότερο από τα προ της πανδημίας πρότυπα.
«Κατά την άποψή μου, δεδομένων των πιθανών διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, όπως η υψηλότερη ζήτηση για επενδύσεις σε σχέση με την αποταμίευση, είναι πολύ πιθανό ότι το επίπεδο του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων που συνάδει με χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό θα είναι υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία» είπε χαρακτηριστικά.