Δεκάδες εργαζόμενοι στον οίκο μόδας Gucci στη Ρώμη προχώρησαν σε απεργία τη Δευτέρα κατά της απόφασης της εταιρείας να μεταφέρει το γραφείο σχεδιασμού της από την ιταλική πρωτεύουσα στο Μιλάνο.
Η απόφαση, την οποία κοινοποίησε η εταιρεία στα συνδικάτα τον Οκτώβριο, θα περιελάμβανε τη μεταφορά 153 από τους 219 εργαζομένους στο Μιλάνο, σχεδόν 500 χιλιόμετρα (311 μίλια) βόρεια, περίπου τον Μάρτιο.
Το περιφερειακό γραφείο του εργατικού συνδικάτου CGIL δήλωσε ότι η απόφαση της Gucci δεν υποστηρίζεται από αντικειμενικούς λόγους, καθιστώντας δύσκολο να μην πιστεύουμε ότι ο πραγματικός στόχος ήταν η περικοπή προσωπικού.
Δεν θα γίνουν απολύσεις
Η μετακόμιση «δεν περιλαμβάνει μειώσεις προσωπικού», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Gucci.
«Με τη μετεγκατάσταση στο Μιλάνο, ο δημιουργικός διευθυντής και οι διάφορες εμπλεκόμενες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν στενά με τις στρατηγικές λειτουργίες της εταιρείας που ήδη εδρεύει στην πόλη, μεγιστοποιώντας έτσι τις απαραίτητες αλληλεπιδράσεις και συνέργειες», πρόσθεσε.
Μετά την αποχώρηση του δημιουργικού διευθυντή Alessandro Michele το 2022, ο ιδιοκτήτης της Gucci Kering, άλλαξε την ανώτατη διοίκηση της εταιρείας, καθώς επιδιώκει να αναζωπυρώσει τη δυναμική των πωλήσεων στη μεγαλύτερη επωνυμία της.
Ο όμιλος Kering
Ο όμιλος ιδρύθηκε από τον François Pinault, πατέρα του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου François-Henri. Ξεκίνησε ως εταιρεία εμπορίας ξυλείας στη Rennes πριν διαφοροποιηθεί στη λιανική διανομή τη δεκαετία του 1990. Αφού αγόρασε μερίδιο στην Gucci το 1999, ο όμιλος μετασχηματίζεται και επικεντρώνεται στα πολυτελή brand, πουλώντας περιουσιακά στοιχεία όπως η Puma, η εταιρεία παραγωγής αθλητικών ειδών, και η La Redoute. Στο πλαίσιο αυτό αλλάζει το όνομα του PPR σε Kering.
Τον διορισμό του De Sarno τον Ιανουάριο από τον ιταλικό οίκο μόδας Valentino ακολούθησαν άλλες μεγάλες αλλαγές στην Kering υπό τον François-Henri Pinault, η οικογένεια του οποίου ελέγχει τον όμιλο.
Μετά την ανακοίνωση του Φεβρουαρίου ότι θα δημιουργούσε ένα νέο τμήμα ομορφιάς, η Kering αγόρασε τον Ιούνιο τον αρωματοποιό Creed για περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ. Τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Gucci, Marco Bizzarri, θα αποχωρήσει μετά την πρώτη επίδειξη του De Sarno, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διοικητικού ανασχηματισμού, ενώ έκλεισε συμφωνία για την αγορά ποσοστού 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Valentino.
Πηγή: ΟΤ