17.8 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Ιανουάριος 2025 | 17:19

Σε λειτουργία το 2025 το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Κύπρο

Τη δημιουργία του πρώτου, πλήρως διαπιστευμένου, πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Κύπρο, το οποίο θα διαθέτει υπερσύγχρονες υποδομές και ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και θα λειτουργεί στα πλαίσια του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), ανακοίνωσε η Vivant Medical Investments PLC (VMI).

Η εταιρεία αναμένεται να μετατρέψει το γνωστό εμπορικό κτήριο IMC, στην είσοδο της Λευκωσίας, σε ένα υπερσύγχρονο ιδιωτικό νοσοκομείο, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο υπό την ονομασία AHEPA University Hospital Cyprus αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που δόθηκε τη Δευτέρα στο εν λόγω κτήριο, αναλύθηκαν τα πλάνα της συγκεκριμένης νοσοκομειακής ανάπτυξης, που στοχεύει στη δημιουργία ενός ιατρικού κέντρου, το οποίο θα παρέχει συνεχή φροντίδα, μέσω των προηγμένων κλινικών εγκαταστάσεων και των καινοτόμων ιατρικών υπηρεσιών, υπό την ηγεσία μιας ομάδας διεθνώς αναγνωρισμένων παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και ιατρικών επιστημόνων.

Τι θα προσφέρει το νέο νοσοκομείο

Το νέο νοσοκομείο θα παρέχει ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες τόσο ενδονοσοκομειακές όσο και εξωνοσοκομειακές.

Πιο συγκεκριμένα, θα διαθέτει 100 ιατρεία και αίθουσες εξέτασης για εξωτερικούς ασθενείς, που θα καλύπτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις, περίπου 200 κλίνες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας, μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), εξειδικευμένα και εξοπλισμένα Τμήματα Φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης με 20 κλίνες αποκατάστασης, 10 χειρουργικές αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες και 2 αίθουσές/εργαστήρια καθετηριασμών καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων, πλήρες ακτινολογικό Εργαστήριο με τελευταίας γενιάς εξοπλισμό Εργαστήριο αιματολογικών και βιοχημικών αναλύσεων, καθώς και εργαστήρια/αίθουσες για διενέργεια εξετάσεων (γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, ουρολογικό εργαστήριο, καρδιολογικό κ.ά).

Επένδυση 80 εκ. ευρώ

Το νέο νοσοκομείο θα στεγαστεί στο μέγαρο IMC, ένα κτήριο με εμβαδό 18.000μ2, που σχεδιάστηκε από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Λόρδο Cunliff και κτίστηκε με προδιαγραφές δημοσίου κτηρίου από την J&P, που χαρακτηρίστηκε από εμπειρογνώμονες παγκόσμιου κύρους ως το ιδεώδες κέλυφος στην πιο κατάλληλη γεωγραφική θέση, για να στεγάσει το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κύπρου.

Η όλη επένδυση συμπεριλαμβανομένης της αξίας της μετατροπής του κτηρίου σε νοσοκομείο, με τις τεχνολογικές υποδομές τελευταίας γενιάς και του πιο σύγχρονου ιατρικού και άλλου εξοπλισμού ανέρχεται στα €80 εκατομμύρια ευρώ.

Πλεονεκτήματα του νέου πανεπιστημιακού νοσοκομείου

Την περιγραφή και τα πλεονεκτήματα του νέου πανεπιστημιακού νοσοκομείου, ανέλυσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αναπληρωτής Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Δρ. Ιωάννης Πατρίκιος.

Μιλώντας στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο Δρ. Πατρίκιος είπε πως το νοσοκομείο θα είναι εξοπλισμένο με ιατρικό και διαγνωστικό εξοπλισμό των υψηλότερων τεχνολογικών προδιαγραφών και θα εφαρμόζει τα πιο προηγμένα και αυστηρά επιχειρησιακά πρωτόκολλα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η διαπίστευση θα επιστέψει στην Κύπρο να εισέλθει στη αγορά του ιατρικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, ανάμεσα στα πολλαπλά πλεονεκτήματα της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με την ΑΧΕΠΑ είναι και η δυνατότητα πρόσβασης στο παγκόσμιο δύκτυο επαγγελματιών υγείας της ΑΧΕΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει κορυφαίους, ακαδημαϊκούς, γιατρούς, και ερευνητές.

Σημείωσε πως η διασύνδεση και πολυεπίπεδη συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με τις μοντέρνες εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, πλαισιωμένο από διακεκριμένους καθηγητές και στελεχωμένο με γιατρούς και επιστημονικό προσωπικό διεθνούς εμβέλειας, θα παρέχει τις απαιτούμενες υποδομές και προϋποθέσεις στις ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων, για την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών τους, σε ένα περιβάλλον που δεν θα υστερεί των μεγάλων πανεπιστημιακών νοσοκομείων της Ευρώπης.

«Μέσα στα πλαίσια αυτά τροχοδρομείται και η σημαντική προοπτική για σχετική συμφωνία με την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου για πρακτική εξάσκηση των φοιτητών του από τις σχολές ιατρικής, νοσηλευτικής, φυσιοθεραπείας, και τεχνικών ιατρικών ειδικοτήτων», πρόσθεσε.

Προοπτικές από τη συμφωνία

Η κ. Francine Westergaard, Principal Accreditation Consultant του μεγαλύτερου οργανισμού πιστοποίησης The Joint Commission International, ο οποίος αναλαμβάνει ως η εταιρεία σύμβουλος του έργου σε όλα τα στάδια υλοποίησης από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι τη λειτουργία και πιστοποίηση, εξήγησε την σημασία και τα πλεονεκτήματα ενός διαπιστευμένου νοσοκομείου και τις προοπτικές που δημιουργεί με την πιστοποίηση και άλλων νοσοκομείων για τον τομέα υγείας της Κύπρου ευρύτερα.

Ακολούθως ο Δρ. Alfred Barich, μέλος του ΔΣ του ΑΧΕΠΑ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα, τις συνέργειες και τις προοπτικές από τη συμφωνία μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, Κύπρου και Θεσσαλονίκης.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Ύπατος Πρόεδρος του παγκοσμίου συμβουλίου της ΑΧΕΠΑ, Σάββας Τσίβικος, ο οποίος διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ΑΧΕΠΑ και της VMI, καθώς και στη συνεργασία μεταξύ των δύο νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, επιβεβαίωσε τη στήριξη της παγκόσμιας αυτής αδελφότητας για τη δημιουργία του ΑΧΕΠΑ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κύπρου και ακολούθως ανέπτυξε το ευρύτερο όραμα του για τις δράσεις της αδελφότητας κατά την Προεδρία του.

Σε χαιρετισμό του, ο επιχειρηματίας και μέτοχος της VMI, Ανδρέας Καϊσής, ανέφερε πως το νέο νοσοκομείο αποτελεί την εκπλήρωση ενός οράματος ζωής και ακολούθως εξήγγειλε την απόφαση του ΔΣ της VMI να αναγορεύσει το Σάββα Τσίβικο ως επίτιμο Πρόεδρο του.

Ψηφιακά έξυπνο νοσοοκομείο

Αναφερόμενος στις δυνατότητες του νέου νοσοκομείου, ο Πρόεδρος της Vivant Medical Investments PLC, Χριστάκης Παρτασίδης, είπε ότι μια από τις καινοτομίες του νέου πανεπιστημίου θα είναι οι ψηφιακές υποδομές του, έτσι που να είναι ένα «digitally smart hospital», το οποίο θα διαθέτει τις βάσεις δεδομένων και τον εξοπλισμό για να υποστηρίξει ερευνητικά προγράμματα και επιδημιολογικές μελέτες.

Σύμφωνα με τον κ. Παρτασίδη «το όλο έργο θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός περιφερειακού νοσοκομείου αναφοράς, που θα ενισχύσει την ευρύτερη οικονομία του τόπου», σημειώνοντας ότι «πέραν των υπερσύγχρονων υποδομών και εξοπλισμού του θα έχει πολλαπλά χαρακτηριστικά, τα οποία αναβαθμίζουν ουσιαστικά τον τομέα υγείας στην Κύπρο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!