Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, για επαφές πριν από την ορκωμοσία της κυβέρνησης στις 10 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η αντιπροσωπεία του Μιλέι αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, τον Λευκό Οίκο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον. Σκοπός των συναντήσεων είναι να εξηγήσει το οικονομικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής προσαρμογής, της νομισματικής μεταρρύθμισης, της κρατικής μεταρρύθμισης και της απορρύθμισης. Η αντιπροσωπεία δεν επιδιώκει χρηματοδότηση για αυτό το ταξίδι.
Ο Μιλέι αμβλύνει την επιθετική του ρητορική απέναντι σε εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα και η Βραζιλία, αφού αποκάλεσε τον Λούλα «κομμουνιστή με τον οποίο δεν θα τα έβαζε» σε συνέντευξή του στο Bloomberg News. Αφού κέρδισε τις εκλογές, ο Μιλέι είπε στην τοπική τηλεόραση ότι ο Λούλα «θα ήταν ευπρόσδεκτος» να παρευρεθεί στην ορκωμοσία. Σημειώνεται πάντως, ότι ο Λούλα δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα παραστεί.
Προκλήσεις
Ο Μιλέι ήδη συζήτησε μέσω βιντεοσύνδεσης την Παρασκευή με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για τις «μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία με τις οποίες είναι αντιμέτωπη» η Αργεντινή.
Το Μπουένος Άιρες δυσκολεύεται να αποπληρώσει το δάνειο 44 δισεκ. δολαρίων που έλαβε από τον χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσιγκτον το 2018, καθώς τα αποθέματα συναλλάγματος της χώρας υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά.
Για περίπου δώδεκα χρόνια, ο διψήφιος πληθωρισμός είχε μετατραπεί στον κανόνα στην Αργεντινή, όμως φέτος απογειώθηκε, έφθασε το 143% σε ετήσια βάση, ρεκόρ 32 ετών, παράλληλα με τη συνεχή υποτίμηση του πέσο, του νομίσματος.
Η απερχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες επαναδιαπραγματεύθηκε τους όρους αποπληρωμής του δανείου που έλαβε η χώρα επί των ημερών του προκατόχου του Μαουρίτσιο Μάκρι, όμως η ύφεση που επέτεινε η πανδημία του νέου κορονοϊού και η φετινή ξηρασία έπληξαν σκληρά την οικονομία της Αργεντινής, δυσκολεύοντας την επίτευξη των στόχων που όρισε ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός.
Πηγή: ΟΤ